József napja van. | 2024.03.19

Rendészeti tájékoztató kiadványt mutattak be Budapesten

2018-03-13 17:15:00

Erős rendőrség, nagyobb biztonság címmel húszoldalas rendészeti tájékoztató kiadványt mutattak be Budapesten kedden.

    Az eseményen Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott azt mondta, köszönettel és tisztelettel tartoznak a Magyarországon szolgálatot teljesítő csaknem negyvenezer rendőrnek, mert nagyon komoly, áldozattal járó, felelősségteljes szakmai munkát végeznek. Ők vigyázzák a családokat - tette hozzá.
    Az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépésekor azt a célt tűzték ki, hogy javítsanak Magyarország közbiztonságán, növeljék az állampolgárok biztonságérzetét, jelentősen csökkentsék a bűncselekmények számát - ismertette.
    A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Belügyminisztérium (BM) közös tájékoztató kiadványában az elmúlt nyolc évben a rendvédelemben elért eredményeket foglalták össze. A dokumentum alapvetően Magyarország közbiztonságáról szól, a rendőrökről és munkájukról, a negyvenezer kinyomtatott példányt ők kapják majd meg - közölte Nyitrai Zsolt.
    Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára hangsúlyozta, Magyarország biztonságos helynek számít "a migrációs terrorveszély sújtotta Európában". És ezt nem elsősorban a magyarok mondják, hanem a világ - tette hozzá.
    Felidézte, hogy 2010-ben azt ígérték: megerősítik a rendőrséget, szigorú törvényeket alkotnak, életpályaprogramot indítanak a rendőröknek, javítják a technikai feltételeket, kicserélik a gépjárműállományt, fejlesztik a hírközlést, növelik a létszámot.
    Most hétezerrel több rendőr szolgál, mint 2010-ben. Meghozták a szigorú jogszabályokat, például a "három csapás" törvényt, az új büntető törvénykönyvet, valamint az új szabálysértési törvényt. 2015-ben új szolgálati törvény lépett életbe, amely új előmeneteli és illetményrendszert vezetett be a rendvédelmi állomány számára. Az induláskor átlagosan 30 százalékkal emelték az illetményeket, a növekmény mértéke 2019 januárjától összesen átlagosan 50 százalékos lesz. A teljesítményjuttatást is bevezették, ez tavaly az állomány 85 százalékát érintette, és átlagosan több mint 200 ezer forintot jelentett a normál illetményen felül - sorolta.
    A kormány támogatja a rendőrséget, megteremti az eredményes szolgálatteljesítés feltételeit - jelentette ki Kontrát Károly. Csak tavaly 6800 új szolgálati gépjárművet állítottak forgalomba, elsősorban a közterületeken. Az elmúlt nyolc év erőfeszítéseinek köszönhetően több mint 50 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma - jelezte.
    Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a migrációs válság 2015-ös kitörése óta ráadásul kettős feladatot lát el a rendőrség: a belbiztonság szavatolásán túl a déli határt, az uniós országokat is védi, teljes mértékben eleget téve a schengeni követelményeknek. Ehhez a kormány emelkedő létszámot tud biztosítani: 2016 augusztusának végén jelentették be, hogy háromezer új határvadászt állítanak szolgálatba.
    Kontrát Károly közölte: a Véda intelligens kamerahálózat kiterjesztésével a közúti közlekedés biztonságát is sikerült javítani. Fejlesztik az úthálózatot, és az állam teljes területére kiterjedő közútiközlekedés-fejlesztési programot indítottak el 2013-ban.
    A rendőrség az ország egészében szavatolni tudja a biztonságot, nincsenek no-go zónák, a törvény az úr - jelentette ki az államtitkár.
    A 2018-as költségvetésben 62 milliárd forinttal több áll rendelkezésre a biztonságra, mint a 2017-esben - emelte ki.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány