József napja van. | 2024.03.19

Százmilliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya februárban

2018-03-13 16:52:00

A lakossági forint állampapírok teljes állománya 103 milliárd forinttal 7111 milliárd forintra emelkedett februárban - közölte az MTI-vel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden. 

    Az ÁKK közleményéből kiderül, a februári növekedés több mint felét a Prémium Magyar Állampapír (Pmáp) adta, amelynek állománya 56,3 milliárd forinttal emelkedett. A Pmáppal  jelenleg a 3 éves futamidőre 3,5 százalékos, az 5 éves futamidőre pedig 3,8 százalékos hozam érhető el.
    A Féléves Magyar Állampapír (Fmáp) állománya februárban 28,1 milliárd forinttal, a Kétéves Magyar Állampapíré (2Máp) 24,7 milliárddal emelkedett. 
    A Babakötvény állományának 1,4 milliárd forintos növekedése az adósságkezelő szerint önmagában még nem jelentős, de biztató jelnek tartják, hogy a megemelt 5,4 százalékos kamatszint mellett az állomány egyhavi növekedési üteme 3,7 százalékot tett ki.
    A forint és deviza lakossági állampapírok állománya összesen  7242,1 milliárd forint volt február végén - olvasható az ÁKK közleményében. 
    Az ÁKK felhívta a figyelmet: a lakossági állampapírok állománya annak ellenére gyarapodott februárban, hogy egy hónappal korábban a kétéves és hosszabb futamidejű állampapírok vásárlói körét a magánszemélyekre szűkítették.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány