József napja van. | 2024.03.19

Kétmilliárd forint uniós forrás jut a betegbiztonság erősítésére

2018-03-13 16:10:00

A beteg- és élelmiszerbiztonság, a táplálkozás-egészségügy és az egészségtudatos magatartás segítése a célja annak a programnak, amelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) indít kétmilliárd forintos uniós keretösszeggel.

    Az egészségügyi ágazati koordinációért felelős helyettes államtitkár a témában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a programok az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósulnak meg.
    Ladányi Márta kiemelte, a pályázat több fontos, a kormány népegészségügyi céljainak megvalósítását támogató elemet is tartalmaz, és lesz egy ezekhez kapcsolódó informatikai fejlesztés is.
    A helyettes államtitkár ismertetése szerint mind a táplálkozás-egészségügy, mind a gyógyszerbiztonság területén lesznek fejlesztések, így például megújul majd az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa.
    Az étrend-kiegészítők kapcsán egy minőségellenőrző rendszer is elindul, és az időskorúak táplálkozásával kapcsolatos ajánlás is készül - közölte, hozzátéve, a gyógyszer-mellékhatások jelentési rendszere is megújul.
    Ladányi Márta emlékeztetett, a betegbiztonság területén a kormány már eddig is számos intézkedést tett, amelyre 11,4 milliárd forint uniós forrás fordítható.
    Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója a pályázat kapcsán arról szólt, hogy többek között étrend-kiegészítőkről, gyógyszerekről, s azok mellékhatásairól adatbázisokat, ajánlásokat dolgoznak ki, az időskorúaknak táplálkozási ajánlást készítenek.
    A cél, hogy a lakosságot hiteles adatbázisokkal segítsék, illetve egyfajta hiánypótlásra is törekszenek, hiszen a programban vannak olyan területek, amelyekben megbízható adatok nélkül nehéz a fogyasztók orientálása.
    A főigazgató hozzátette: kiemelt figyelmet szentelnek az időskorúaknak, illetve az általuk elérhető adatbázisoknak is. Ezért különösen nagy hangsúlyt fordítanak ezen korosztály táplálkozási ajánlásainak elkészítésére, valamint a pályázat lehetőséget teremt arra is, hogy a gyógyászati segédeszközök használatával kapcsolatos ismeretek bővüljenek.
    Pozsgay Csilla kitért arra is, hogy a projektben hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, hiszen a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális "gyógyszer-interakciós" (gyógyszerkölcsönhatás) adatbázis is, s mindemellett a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány