Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: a migrációt nem megszervezni, hanem megállítani kell

2018-03-12 19:13:00

Magyarország nem ért egyet az ENSZ globális migrációs csomagjavaslat alapállításával, amely szerint a migráció jó - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

    Az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson felszólalásában a tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország álláspontja szerint a nemzetközi erőfeszítéseknek nem a migráció szervezésére, ösztönzésére, hanem annak megállítására kellene összpontosítaniuk.
    A migrációs csomag a jelenlegi változatában migrációpárti, a migrációt jónak és megállíthatatlannak tartja, de Magyarország ezzel nem ért egyet, mert a migráció rossz és veszélyes, meg kell állítani - jelentette ki Szijjártó Péter.
    Szijjártó Péter emlékeztetett: az elmúlt években a tömeges illegális migráció eredményeként Európában sok helyen párhuzamos társadalmak jöttek létre, és nagy mértékben megnőtt a terrorfenyegetettség. Magyarország tapasztalata szerint ugyanakkor a migráció megállítható - közölte. Hozzátette: korábban hatalmas illegális migrációs nyomás volt a magyar határnál, de óriási erőfeszítések és költségek árán sikerült megvédeni a határt.
    A tárcavezető úgy látja, az ENSZ-nek és dokumentumainak a tagállamok szuverenitását, identitását és biztonságát kellene védelmezniük, hogy minden ország maga dönthesse el, kit enged be a területére. Egyetlen nemzetközi szervezet vagy dokumentum sem helyezhet nyomást egy országra, hogy megváltoztassa a társadalmi szerkezetét - vélekedett.
    Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a határok megsértését nem lehet csak közigazgatási kérdésnek tekinteni, mert az súlyos bűncselekmény, amit szigorúan büntetni kell. Világossá kell tenni, hogy nem elfogadható a határok átlépése a nemzeti és nemzetközi szabályok tiszteletben tartása nélkül, és minden országot támogatni kell, hogy képes legyen megvédeni a határait - magyarázta.
    Úgy vélte, a migrációhoz való jog nem alapvető emberi jog, és a multikulturalizmus önmagában nem érték. Az országokra kell bízni annak eldöntését, hogy a multikulturalizmust vagy a egységes, rendezett, homogén társadalmat tartják-e értékesebbnek - mondta. 
    A külügyminiszter felidézte: a magyar kormány 12 pontban foglalta össze az álláspontját, és amíg ezek nem kerülnek bele a migrációs csomagba, Magyarország nem tudja elfogadni a dokumentumot.