Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pesti Srácok: Molenbeek levált arról, amit "valaha Nyugat-Európának neveztünk"

2018-03-11 09:58:00

A Pesti Srácok portál munkatársai Brüsszel Molenbeek negyedében járva arról számoltak be az M1 aktuális csatornán szombaton, hogy a városrészbe belépve az ember azt érzi, hogy idegen. Hangsúlyozták, hogy a negyedben a lakosok döntő többsége muszlim vallású bevándorló.

    Szerencsés Márton Dániel a műsorban azt mondta Molenbeekről: "olyan, mint egy középkori gettó", kulturálisan az egész levált arról, amit "valaha Nyugat-Európának neveztünk". Úgy fogalmazott: egyébként rend van, de azt lehet érezni, hogy nem a rendőrség és a hatóság tart rendet, hanem "szűk családi közegek", az iszlám. Nem is láttak sok rendőrautót, rendőri igazoltatást pedig csak egyszer, akkor éppen egy belga embert igazoltattak, aki "betévedt" oda, ahol a molenbeeki piac szokott lenni - tette hozzá Dezse Balázs.
    Szerencsés Márton Dániel jelezte: noha Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi merényletek egyetlen életben maradt elkövetője is ott élt, a környéken mégsem lehet semmit érezni abból, hogy Európában terrortámadások történtek az elmúlt években.
    Dezse Balázs azt mondta: Molenbeek zárt közösségnek tűnik, ahol mindenki ismer mindenkit. Felidézte: előfordult, hogy ültek egy kávézóban és lefotózták őket mobiltelefonnal. Valószínűleg híre ment annak, hogy ott vannak és nem tartoznak oda, noha főleg rejtett kamerás felvételeket készítettek - fűzte hozzá. Úgy fogalmazott: láttak egy imaszőnyeget egy autó hátsó ülésén, ami szimbóluma lehet annak, hogy bár látszólag nyugodtak a mindennapok, a zárt ajtók mögött olyan világ lehet, amit ők nem láthattak.
    Megjegyezte: Brüsszelben van több olyan terület is, amelyeket no-go zónának lehetne nevezni. Hozzátette, bár kérdezték a helyieket, a városon belül senki nem mondja azt, hogy Molenbeek no-go zóna lenne. Ezzel kapcsolatban szinte ugyanazt a pár mondatot hallották a járókelőktől a belvárosban, ami a Pesti Srácok munkatársa szerint a helyi liberális média hatása.