Auguszta napja van. | 2024.03.29

Svédországi menedékes embercsempészt tartóztattak fel a román-magyar határon

2018-03-09 16:28:00

Egy Svédországban menekültként nyilvántartásba vett iráni állampolgárt és iráni származású svéd állampolgárságú női útitársát tartóztatták fel  a határrendészek pénteken a román-magyar határon, amikor azok hat iráni illegális bevándorlót próbáltak egy lakókocsiban Magyarországra csempészni.

    A román határrendészet közleménye szerint a svéd menekültügyi hatóságok úti okmányával rendelkező 43 éves gépkocsivezető péntek hajnalban jelentkezett egy svéd rendszámú lakókocsival határátlépésre a Csanád-Kiszombor közúti határátkelőnél egy 39 éves, szintén iráni származású, de svéd állampolgársággal rendelkező nő társaságában.
    A magyar és a román rendőrök a közös ellenőrzés során, a jármű csomagterében kialakított búvóhelyen hat iráni állampolgárt - három férfit, két nőt és egy 15 éves kiskorút - fedeztek fel. Kihallgatásukkor azt állították: Nyugat-Európába akartak eljutni, és azért bújtak el, mert nem rendelkeznek érvényes úti okmányokkal.
    A lakókocsi sofőrjével és utasával szemben embercsempészés, a határsértőkkel szemben tiltott határátlépés miatt indított eljárást az ügyben eljáró román határrendészet.