Emma napja van. | 2024.04.19

Felfüggesztette a médiatanács az országos kereskedelmi rádiós pályázatot

2018-03-08 10:59:00

A törvényi előírásoknak megfelelően  felfüggesztette az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén, mivel az egyik induló, az Advenio Zrt. bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be pályázati nyilvántartásba vételt megtagadó végzésével szemben - áll az NMHH csütörtöki közleményében.

     Jelezték: a felfüggesztés addig tart, amíg a bíróság jogerős döntést nem hoz az ügyben.
    A közlemény szerint a médiatanács a szolgáltató kérelmére ideiglenesen újból 60 napra meghosszabbította a Helikon Rádió és a Helikon Rádió Kanizsa médiaszolgáltatója hatósági szerződéseit a Nagykanizsa 95,6 MHz és a Keszthely 99,4 MHz helyi frekvenciákra május 14-ig, tekintettel arra, hogy az érintett frekvenciákhoz kapcsolódó pályázati eljárások még tartanak. 
    Hasonlóképpen, a tanács ugyancsak ideiglenesen hosszabbította meg a Fortuna Rádió Paks szolgáltatójának szerződését a Paks 96,3 MHz esetében június 18-ig, valamint a Szent István Rádió - Tokaj médiaszolgáltatójának szerződését (a Tokaj 101,8 MHz esetében) május 16-ig. 
    Két kereskedelmi rádió ötéves szerződés-hosszabbítási kérelméről is döntött a tanács; ezek alapján a 97,7 Rádió 1 szolgáltatója a Szombathely 97,7 MHz frekvencián, a Méz Rádió médiaszolgáltatója pedig a Veszprém 103,1 MHz-en sugározhat tovább, 2023. június 25-ig.  
    A Püspökladány 91,8 MHz-en üzemelő Sárrét FM szolgáltatójának hosszabbítási kérelmét viszont a testület a médiatörvény előírásának eleget téve elutasította, mert a médiatanács korábban több jogerős határozatában is megállapította, hogy a médiaszolgáltató ismételt jelleggel megsértette a médiaigazgatási jogszabályokat, jelezték. 
    A tájékoztatás szerint négy hazai és két határon túli pályázó kapott összesen hatmillió forint támogatást a Magyar Média Mecenatúra Program tavaly meghirdetett Neumann János-pályázatának második fordulójában. 
    Közölték: elkészül a negyedik rész is a Tiltott kastélyok című online sorozatból: a marosvécsi Kemény család várkastélyát bemutató kisfilmet a magyaridok.hu/videoriport oldalon lehet majd megnézni, ahol a korábbi epizódok is megtekinthetők. Fényképezési alapismeretek elsajátításában segít majd a Kerülj képbe! című ötrészes sorozat. A rövid epizódokat az echotv.hu oldalon követhetik majd nyomon az érdeklődők. 
    A bonumtv.hu-n három új alkotás is elérhető lesz: kétrészes ismeretterjesztő videó készül a kiszáradás veszélyével küzdő Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodásáról, portré-reality sorozat lesz látható a nagycsalád és a karrier összeegyeztetéséről, az egyik sikeres határon túli pályázó pedig a Vajdaság magyarlakta falvait járó Tanyaszínház életéről forgathat videosorozatot. A valasz.hu oldalra készülnek a másik határon túli pályázó videói: a nyolcperces anyagokban a csíksomlyói búcsú zarándokai szólalnak majd meg, tudatták. 
    Jelezték egyben: a testület meghosszabbította a négyfordulós Neumann János-pályázat következő, harmadik fordulójának beadási határidejét, ennek köszönhetően március 20-ig még lehet jelentkezni. Erre a fordulóra az eddigiektől eltérően egyéni vállalkozók is jelentkezhetnek a támogatásért - a gazdasági társaságok, alapítványok, egyesületek, valamint közép- és felsőoktatási intézmények mellett.