Tivadar napja van. | 2024.04.20

Életfogytiglanira ítéltek több tucat haditengerészt

2018-03-06 15:45:00

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt kedden egy ankarai bíróság 65 török haditengerészt, amiért a 2016. július 15-ei puccskísérlet során "megsértették az alkotmányos rendet" a haditengerészet főparancsnokságán tanúsított tevékenységükkel - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

    Az elítéltek közül 47 ember, köztük két flotillatengernagy úgynevezett súlyosbított életfogytiglanit kapott. Törökország 2004-ben az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése érdekében törölte el a halálbüntetést. Helyette a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést vezették be, amely egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítéltek börtönéveit.
    A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalmat teszi felelőssé a hatalomátvételi incidensért. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccskísérlethez. A hivatalos török álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is. Emellett a Gülen mozgalmát hivatalosan terrorszervezetnek bélyegezték.
    Törökországban az elmúlt közel 20 hónap alatt több mint 159 ezer embert - köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, üzletembereket, orvosokat, tanárokat és újságírókat - vettek őrizetbe, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.
    A hatalomátvételi kísérlet után indult perekben rengeteg katonára szabtak már ki életfogytiglani szabadságvesztést.