Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trump egy volt munkatársa nem hajlandó együttműködni a Mueller-bizottsággal

2018-03-06 11:20:00

Donald Trump amerikai elnök egyik volt munkatársa, Sam Nunberg közölte hétfőn, hogy nem hajlandó együttműködni a Robert Mueller irányította különleges bizottsággal, amely Oroszország állítólagos szerepét vizsgálja a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatban.

    Nunberg egy sor - a Fehér Ház tisztségviselői által bizarrnak nevezett - sajtóinterjúban fejtette ki, hogy nem fog együttműködni a vizsgálóbizottsággal, büntetés terhe mellett sem hajlandó megjelenni a vádesküdtszék előtt, s ha kell, akkor inkább börtönbe megy.
    "Nem vagyok hajlandó együttműködni, és igazán vidám lenne ha azért akarnának letartóztatni, mert nem kívánok 80 órát az e-mailjeim átvizsgálásával tölteni" - fogalmazott az MSNBC televíziónak. "Le akarnak tartóztatni? Tartóztassanak le!" - nyilatkozta a The Washington Postnak. A CNN hírtelevízióban már azt is mondta: Robert Mueller "eleget tud" az elnökről, nincs szükség az ő tanúvallomására.
    Később, szintén a CNN televízióban, de egy másik riporternek leszögezte: "Mueller azt gondolja, hogy Trump a mandzsúriai jelölt, de én kimondom, hogy ezzel nem értek egyet" - utalt arra az 1959-ben megjelent regényre, amely egy külföldi összeesküvők játékszerévé vált, agymosott amerikai politikusról szól. Hozzátette: Trump és az oroszok "összejátszása a legnagyobb tréfa", amit valaha is hallott. Nunberg a Politico című lapnak adott interjújában is védelmébe vette Donald Trumpot, azt sugalmazva, hogy ha Trump összejátszott volna oroszokkal, akkor ez ma már köztudomású volna. Mert "Trump nem tudja csukva tartani a száját" - tette hozzá mintegy magyarázatként.
    Sam Nunberg a késő esti órákban az AP amerikai hírügynökségnek már azt nyilatkozta: lehet, hogy mégis együttműködik a vizsgálóbizottsággal.
    Nunberg korábban Donald Trump üzleti vállalkozásainak egyikénél dolgozott, majd segített Trump választási kampányában is, de 2015-ben eltávolították, mert rasszista tartalmú megjegyzéseket tett az egyik közösségi oldalon. Trump később tízmillió dolláros pert indított ellene titoktartás megszegése miatt, s a perben - mint azt Trump vállalatbirodalmának ügyvédje annak idején közölte - bíróságon kívüli "baráti megállapodást" kötöttek.
    Az amerikai sajtó nagy teret adott Nunberg megnyilvánulásainak, de értetlenül fogadta ezeket, keresi az interjúáradat okát. A Politico például kiemelte, hogy aki nem tesz eleget a büntetés terhe melletti idézésnek, azt 18 hónapig tartó börtönbüntetésre ítélhetik, miként történt ez az 1990-es években az Arkansas állambeli Susan McDougal üzletasszonnyal, Bill Clinton üzleti partnerével, aki nem volt hajlandó tanúskodni a vádesküdtszék előtt Clintonék egyik zavaros ingatlanügyében.
    A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders leszögezte, hogy nem kíván olyan személyek ügyeivel és kijelentéseivel foglalkozni, aki nem dolgozik a Fehér Házban, majd hozzátette: "teljes mértékben" együttműködnek Robert Mueller hivatalával.