Andrea napja van. | 2024.04.18

Takács Szabolcs: eljött az ideje, hogy a szolidaritás a határvédelem terén is érvényesüljön

2018-03-05 18:25:52

Magyarország úgy gondolja, eljött az ideje annak, hogy az európai szolidaritás a határvédelem terén is érvényesüljön, azaz az Európai Unió is kivegye részét a közös európai érdekeket is szolgáló rendkívüli költségek viseléséből - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

    Az államtitkár a határvédelmi költségek elszámolására vonatkozóan az Európai Bizottsággal tervezett keddi tárgyalását megelőzően kijelentette: Magyarország is igényt tart arra, hogy az unió hozzájáruljon a határvédelemmel kapcsolatos költségekhez. Amennyiben ugyanis az Európai Bizottság korábban támogatta Olaszországot, Bulgáriát, Görögországot és Spanyolországot a határvédelem és a migrációs válság okozta terheinek finanszírozásában, akkor a méltányos bánásmód elvét szem előtt tartva Magyarország is joggal számíthat az unió támogatására.
    Aláhúzta, a magyar kormány migrációs politikája az uniós határok erős védelmén és a schengeni rendszer vívmányainak megőrzésén alapul. Erre a határvédelemre épülő álláspontját képviseli csaknem három éve az Európai Unióval zajló migrációs és menekültügyi vitában.
    Az államtitkár kiemelte, a magyar kormány úgy gondolja, hogy az Európai Unió külső határainak megvédése olyan érték, amely egyben az európai örökség védelmét és a kontinens stabilitásának megőrzését is jelenti. Amikor az Európai Bizottság a bevándorlók tagállamok közötti elosztását helyezte előtérbe, akkor Magyarország inkább cselekedett és megerősítette az ország, ezzel az unió déli, egyben schengeni határainak védelmét a magyar-szerb és a magyar-horvát határon épült védelmi kerítéssel.
    "Mi betartottuk a schengeni megállapodásban foglaltakat, védtük Európa biztonságát, tehát úgy tekintjük méltányosnak, ha a költségeket nem kell egyedül viselnünk" - fogalmazott Takács Szabolcs. Magyarország tehát nem csak saját, hanem Európa valamennyi országnak védelméhez hozzájárult a határvédelemmel, amely a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óra legalább 270 milliárd forintot, azaz több mint 883 millió eurós rendkívüli költséget eredményezett - tette hozzá.
    Mint elmondta, a határvédelemre fordított eddig kiadások megtérítése mellett Magyarország célul tűzte ki a jövőben felvetődő fenntartási és működési költségekhez való állandó hozzájárulási megállapodás kidolgozását is az Európai Bizottsággal. Magyarország azt szeretné, hogy ebben az ügyben se érvényesüljön kettős mérce. Ami más országnak jár, az járjon Magyarországnak is - szögezte le Takács Szabolcs.