Emma napja van. | 2024.04.19

Az Európa Tanács az érintett gyermekek hatékonyabb tájékoztatását sürgeti

2018-03-05 12:59:00

A migráció által különösen érintett országoknak a hatékonyabb gyermekbarát politika által kell segíteniük a bevándorló hátterű kiskorúak tájékoztatását - közölte az Európa Tanács gyermekjogi osztálya hétfőn kiadott jelentésében.

    A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértő bizottsága Cipruson, Franciaországban, Németországban, Görögországban és Magyarországon tartózkodó kiskorúak bevonásával készített jelentése szerint a szükséges intézkedések hiányában az érintett gyermekek, mielőtt elhagynák a kijelölt befogadó központokat, nem kapnak elegendő tájékoztatást az előttük álló beilleszkedés jelentette nehézségekről, vagy a rájuk leselkedő olyan veszélyek megelőzéséről, mint a szexuális erőszak, zaklatás, vagy az emberkereskedelem.
    A jelentés kiemeli, hogy az Európába hozott gyermekeknek a végső letelepedési helyükig vezető eljárási folyamatok minden szakaszában, gyermekbarát intézkedések révén, számukra is érthető és hasznos információkat kell kapniuk új környezetükről, az ott nyitva álló lehetőségekről, jogaikról és az esetleges nehézségekről.
    Mint írták, a széleskörű tájékoztatás átadásának leghatékonyabb módja a személyes, bizalmon alapuló beszélgetés szakemberek segítségével. A konzultációkat több nyelvre lefordított, a szükséges tudnivalókat tartalmazó szórólapok és egyéb nyomtatott füzetek, valamint mozgóképes, akár játékos ismertetésnek kell kiegészítenie. Az említett gyakorlati útmutatásoknak a balkáni útvonal mentén fekvő országokban, valamint Olaszországban és Ausztriában is egységes formában kell eligazítást és segítséget nyújtaniuk a kiskorúaknak. A rendelkezésre bocsátott információkat hozzá kell igazítani a gyermekek életkorából adódó sérülékenységéhez, neméhez és kultúrájához - tették hozzá.
    A kiskorúaknak ezek mellett tájékoztatást kell kapniuk a panasztételi lehetőségekről, a különböző eljárások időtartamáról és valószínű kimeneteléről, valamint az iskolai és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésről. Pontos információkkal kell ellátni az országról, ahol éppen tartózkodnak, a tranzit eljárásokról, és a kényszerű visszaküldési lehetőségről is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó