Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: a V4-nél nincs szorosabb és hatékonyabb együttműködés az EU-ban

2018-03-02 15:10:00

Az Európai Unióban nincs szorosabb és hatékonyabb szövetség a közép-európai országok együttműködésénél, a V4-nél - értékelt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Országházban.

    A tárcavezető a visegrádi országok (V4) házelnökeinek találkozóján és parlamenti bizottságainak konferenciáján tartott beszédében hangsúlyozta: a V4-nek olyan hangja van, amit meghallanak egész Európában és azon kívül is, fontos tényezővé vált az európai politikai folyamatok alakításában.
    Úgy látja, a V4-nek komoly szerep jut a keresztény értékek megvédésében. "Elképesztő támadások zajlanak" a keresztény hagyományok, kultúra és identitás ellen, sokan szeretnének megszabadulni ezektől - magyarázta. Hozzátette: "ezt nem engedhetjük, mert tudjuk, mit adott nekünk a kereszténység, mit jelent a ragaszkodás a hagyományainkhoz, örökségünkhöz".
    Szijjártó Péter kifejtette: a V4 "branddé vált", és amikor a visegrádi miniszterelnökök találkoznak, arra az egész európai politikai elit és sajtó odafigyel. 
    A gazdasági kérdéseket illetően közölte: ma a Németország és a V4-ek közötti kereskedelmi forgalom 55 százalékkal magasabb, mint a német-francia kereskedelmi forgalom. Áttevődik ide az európai gazdasági működés tengelye, a közép-európai országok "az európai gazdaság gerincoszlopát adó" modern német gyáripar gazdasági hátországaként jelennek meg - fogalmazott.
    Emlékeztetett: komolyan kell venni azt a célt, amit a magyar V4-elnökség elején kitűztek, hogy legyen globális a visegrádi együttműködés. Ez egy 65 milliós piac, ahol a gazdasági növekedés az európai átlagnál magasabb - mutatott rá. Hozzáfűzte: a gazdaságpolitikákat a visegrádi kormányok a józan ész és a racionalitás talajára állítják, és az alacsony adókban hisznek.
    A külügyminiszter megjegyezte: Közép-Európa az európai növekedés motorjává vált, az Európán kívüli befektetők egyre többször tekintik ezt a régiót az európai terjeszkedésük kiindulópontjának. 
    Úgy látja, az európai jövőt illető legfontosabb kérdésekben számtalanszor bebizonyosodott, hogy igaza van a visegrádi együttműködésnek. A V4 évek óta hangoztatja, hogy a Nyugat-Balkánt integrálni kell, mert a bővítés nem teher, hanem jó válasz a kihívásokra.
    Szijjártó Péter felidézte azt is, hogy az ENSZ migrációs csomagjának tervezete szerint alapvető emberi jog a migrációhoz való jog, a határsértés nem bűncselekmény, hanem adminisztratív lépés. Az az alapállítás, hogy a migráció jó és megállíthatatlan, ellentétes az itteni tapasztalatokkal, hiszen V4-es összefogással Magyarország megállította a migrációt a déli határán - mondta.