Gedeon napja van. | 2024.03.28

NÚSZ: vasárnap karbantartás lesz az útdíj-értékesítési rendszerekben

2018-03-02 13:25:00

Március 4-én, vasárnap éjszaka egy és három óra között szünetel az úthasználati jogosultságok értékesítése hálózati eszköz cseréje miatt  - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. pénteken az MTI-vel.

    A karbantartás az elektronikus autópálya matrica (e-matrica) értékesítését és a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszert (HU-GO) egyaránt érinti. 
    A NÚSZ hangsúlyozta, március 4-én, vasárnap éjszaka egy és három óra között az ismert vásárlási csatornák egyikén sem lesz lehetőség e-matricák és HU-GO viszonylati jegyek beszerzésére. Utóbbi esetében az egyenlegek feltöltése is szünetel, és a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáin igénybe vehető ügyintézési lehetőségek sem lesznek elérhetők.
    A NÚSZ közölte, a 2018. január 1. óta érvényes jogszabálynak megfelelően a jelzett üzemszünet végét követő 60 percen belül nem szab ki pótdíjat az e-matrica rendszerben érvényes jogosultság nélkül közlekedő járművekre. A 60 perces türelmi idő nem vonatkozik a HU-GO rendszerben közlekedő 3,5 tonna feletti teherjárművekre.
    Hozzátették: továbbra is alapszabály, hogy a díjköteles útszakaszokra csak érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet felhajtani, ezért ezeket érdemes még a karbantartás kezdete előtt elővételben megvásárolni.
    A technikai beavatkozás alapvetően nem érinti a 3,5 tonna feletti járműben útdíj bevallást automatikusan lehetővé tevő eszközt (OBU) használó ügyfeleket, amennyiben gondoskodtak arról, hogy a szóban forgó időszakban az úthasználathoz elegendő fedezetük legyen. 
    Ha egyenlegük mégsem biztosítana kellő fedezetet, és feltöltésre sincs lehetőség, a szolgáltató azt javasolja, hogy a karbantartást megelőzően viszonylati jegy vásárlásával tegyenek eleget bevallási kötelezettségüknek - írja közleményében a NÚSZ Zrt.