Gedeon napja van. | 2024.03.28

Menő Menza az Azonos Hullámhosszon Alapítvány szervezésében

2018-03-01 08:59:00

Az Azonos Hullámhosszon Alapítvány húszmillió forint összegű, 100 %-os európai uniós támogatásban részesült a „Menő menza program az Azonos Hullámhosszon Alapítvány szervezésében” című projektjével az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.5-17-2017-00282 azonosító számú pályázatán. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2018. február 1-je és 2019. január 31-e közötti időszakban. A projektben a múcsonyi Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola 1-8. évfolyamos tanulói, tanárai és dolgozói vesznek részt.

A program célja az egészséges életmód – különösképpen az egészséges táplálkozás – népszerűsítése a felnövekvő generáció számára. A programban dietetikus szakember méri fel a tanulók egészségi állapotát és heti 4 órában segíti tanulóinkat és dolgozóinkat az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismeretek elsajátításában.

2018 tavaszán tankertet alakítunk ki az iskola udvarán, és sor kerül egy tankonyha kialakítására is. Jelentős hangsúlyt kap programunk során a szemléletformálás, ennek érdekében mintaétrendek kerülnek összeállításra, és a konyhai eszközök biztonságos használatát is elsajátíthatják majd a diákok. A fentieken túl egészségnapok, előadások, fórumok, tankonyhai főzések bővítik a tanulók egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteit, fejlesztik egészségkultúrájukat.

Az év során három alkalommal egészségnapot szervezünk. Közösségformáló, a diákokat és szüleiket is megmozgató egészségformáló iskolai rendezvényekre is sor kerül, terveink között szerepel főzőverseny és rajzverseny megrendezése is.

Ugyancsak a projekt részeként gyümölcspultot fogunk működtetni az iskolában, ahol a diákok, tanárok, dolgozók mindig friss gyümölcshöz juthatnak. Szeretnék ráirányítani diákjaik figyelmét a tiszta ivóvíz fogyasztására, ennek részeként iskolánkban két ivókút kialakítására is sor kerül.

Fotó: Illusztráció