Gedeon napja van. | 2024.03.28

Czibere: nemzetstratégiai cél a bizalom helyreállítása romák és nem romák között

2018-02-28 15:55:00

Nemzetstratégiai cél a bizalom helyreállítása romák és nem romák között, ebben a kultúrának, művészetnek megkerülhetetlen szerepe van - hangoztatta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Koroncón.

    A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 50 millió forint európai uniós támogatásból megvalósuló programsorozatának nyitórendezvényén Czibere Károly elmondta, hogy romák és nem romák között akkor teremtődik igazán esély az egymás mellett és az egymással élésre, ha "le tudjuk rakni" az alapköveit a közös útnak, amely a párbeszédre, bizalomra, befogadásra és együttműködésre épül.
    Ezt elősegítve a kormány hazai és európai uniós forrásból is hirdetett pályázatokat. A kezdeti 1 milliárd forintos keretösszeg az uniós pályázatoknál több mint a duplájára, 2,2 milliárd forintra emelkedett az érdeklődés miatt. Harminchárom pályázatot támogattak eddig, 30-50 millió forint közötti összegekkel.
    A kormánynak "különleges felelőssége", hogy feltárja és hozzáférhetővé tegye a roma kultúra kincseit, és azon munkálkodik, hogy beépítse ezeket az erőforrásokat a fiatalok tudásába és jövőjébe - hangoztatta az államtitkár. Hozzátette: ez a garancia arra, hogy olyan Magyarország épüljön, amely nemzetstratégiai szempontból romák és nem romák számára egyaránt "megtartó erő". 
    Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az 50 millió forintból, amelyet az egyesület a Közös értékeink című pályázaton nyert, egyebek mellett hagyományőrző klubokban mutatják be a roma kulturális értékeket, így segítve a magyarországi romák társadalmi integrációját.
    A projekt keretében hetente tartanak hagyományőrző klubokat, kiállításokat rendeznek és történelmi konferenciát szerveznek a roma holokauszt emléknapja alkalmából. A romákkal foglalkozó szakembereknek évente workshopot szerveznek. 
    A program kilenc települést érint. A koroncói szolgáltatóházban Ferkovics József roma festőművész képeiből nyílt kiállítás, emellett képzőművészeti szakkört tartottak gyermekeknek.