Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális szarvasmarhavágást lepleztek le a Nébih ellenőrei

2018-02-27 14:10:00

Illegális szarvasmarhavágást lepleztek le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy húsüzemben, ahol 500 kiló jelöletlen terméket is találtak, amelynek elrendelték megsemmisítését.

    A Nébih keddi tájékoztatása szerint egy sertésvágó, sertés- és szarvasmarha-feldolgozó üzemben tartottak élelmiszer-higiéniai, nyomon követési ellenőrzést. A vizsgálat során az ellenőrök az üzem területén lévő garázsban egy szarvasmarhavágást szakítottak meg.
    A vállalkozásnak sertésre igen, de marhavágásra nem volt engedélye, a helyszínként szolgáló garázsban pedig az állatvédelmi és az élelmiszer-higiéniai feltételek sem voltak biztosítottak - közölte a hatóság. Az épp levágott szarvasmarha kísérő dokumentumok, azaz a származását bizonyító iratok nélkül került az egységbe.
    Az üzemben talált további, nem nyomon követhető termékeket a szakemberek kivonták a forgalomból, megtiltották a forgalmazásukat, valamint elrendelték megsemmisítésüket.
    Több helyiségben felújítási tevékenység eszközeit tárolták, azokat a hatóság felhívására már az ellenőrzés ideje alatt eltávolították az üzemi területről.
    A hatósági eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - közölte a Nébih.
    A jogsértéseket tartalmazó lista szerint egy, a Heves megyei Boldog községben található üzem az érintett.