Auguszta napja van. | 2024.03.29

Energiahivatal: az extrém hidegben is biztosított a lakosság gázellátása

2018-02-26 13:25:00

Az extrém hideg időjárás mellett is biztonságosan fedezi a lakosság földgázigényét a hazai gáztárolókban rendelkezésre álló, csaknem 2,5 milliárd köbméter földgáz és a folyamatos import - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adatai alapján hétfőn az MTI-vel.

    A MEKH felidézte, a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legnagyobb téli gázfogyasztása legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kellett elhelyezni a tárolókban.A földgáz biztonsági készletéről szóló rendelet 2017. október 31-től 1,2 milliárd köbméterben határozza meg a biztonsági készlet mértékét.
    Az utánpótlás folyamatos, a gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, a beszállítások biztonságát, folyamatosságát semmilyen veszély nem fenyegeti - közölte a MEKH. Hozzátették, hogy az ország téli földgázellátását nemcsak a tárolói készletek biztosítják, hanem a hazai kitermelés is.
    A hivatal az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét és a rendszerek karbantartását - jelezték a közleményben.