Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2018-02-25 17:56:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    
    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa legnagyobb részén a február végének megfelelőnél több fokkal hidegebb az idő. A kontinens északi, északkeleti területei felett elhelyezkedő nagykiterjedésű magasnyomást hideg levegő tölti ki. A Lengyel-alföld, az Alpok és a Kárpátok térségében és ezektől északra és keletre napközben is fagy, nagyrészt -10 fok közeli, vagy az alatti csupán a csúcsérték, éjszakánként pedig helyenként -30 fok alá is lehűl a levegő. Magyarországon közel 10 fokkal hidegebb van az ilyenkor megszokottnál. Továbbra is a Pireneusi-félsziget délnyugati része a szárazföld legmelegebb pontja, ott 20 fokig is felmelegszik a levegő. Számottevő csapadék csupán a mediterrán térségben van, a Földközi-tenger feletti alacsonynyomású rendszer hatására. Hétfőn ez a déli ciklonális mező közelebb kerül a Kárpát-medencéhez, dél felől megnövekszik a felhőzet, és délen havazás is lehet. A hideg idő folytatódik.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------
    A vasárnapi napos idő után éjszaka dél felől fokozatosan fátyolfelhőzet húzódik fölénk, hétfőn napközben pedig egyre többfelé meg is vastagszik a felhőzet. Hétfőn délután már főként az ország déli területein hószállingózás, havazás is várható. Az északkeleti, északi szél többfelé erős, vasárnap északkeleten, hétfőn nyugaton is helyenként viharos lesz, a Dunántúlon hófúvásra is számítani kell. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -14 fok között alakul, a havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon néhol -15 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -1 és -8 fok között valószínű, délkeleten lesz enyhébb az idő.