Auguszta napja van. | 2024.03.29

Onkogenetikai eltérések feltérképezésére 1,46 milliárd forintot kap egy konzorcium

2018-02-23 18:22:00

A leggyakoribb magyarországi daganatos betegségekre jellemző onkogenetikai eltérések feltérképezésére 1,46 milliárd forintot kap a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a 3DHISTECH Kft. szakembereiből álló konzorcium.

    A konzorcium pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósul meg.
    Mint írták, a magyar onkogenom és személyre szabott daganatdiagnosztika és -terápia nemzeti program célja a leggyakrabban előforduló hazai daganatok (emlőrák, vastagbélrák, melanoma, tüdőrák, valamint hematológiai, urológiai és májdaganatok) részletes molekuláris genetikai jellemzése, a hazai betegségekre specifikus eltérések azonosítása, ezáltal pedig a korai diagnosztikához, a követéshez, valamint a hatékony kezeléshez szükséges eljárások kifejlesztése. 
    A kutatáshoz szükséges technológia- és műszerfejlesztés is része a konzorcium munkájának.
    A projektben a Semmelweis Egyetem patológiában és onkológiában érintett intézetei és klinikái, az Eötvös Loránd Tudományegyetem bioinformatikai munkacsoportja és az orvosdiagnosztikai eszközöket fejlesztő 3DHISTECH Kft. vesz részt. A konzorcium vállalta egy külföldön dolgozó magyar kutató hazahívását és alkalmazását is - olvasható a közleményben.