Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lavrov a Balkánról és a Közel-Keletről is tárgyalt Ljubljanában, kutatási megállapodást írt alá

2018-02-22 07:59:00

A Balkán stabilitásáról, a közel-keleti helyzetről és Ukrajnáról is tárgyalt Karl Erjavec szlovén és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Ljubljanában, továbbá megállapodást írtak alá egy, a második világháborút kutató nemzetközi központ létrehozásáról .

    Lavrov a találkozót követő közös sajtótájékoztatón kijelentette: Oroszország kész együttműködni bármelyik országgal, ha az az egyenlőségen, a nyitottságon és a közös érdekek tiszteletben tartásán alapszik. Úgy vélte: szükségtelen és káros bárkit is megkérdezni arról, kinek az oldalán áll.
    Erjavec kiemelte, hogy Szlovéniának kötelessége kiegyensúlyozott politikát folytatni, sem Amerika-, sem orosz pártit, hanem saját érdekeinek megfelelőt. Mindazonáltal hozzátette: természetesen tiszteletben tartva kötelezettségeit a nemzetközi szervezetek felé.
    A két tárcavezető egyetértett abban, hogy Szlovénia és Oroszország kapcsolata szerteágazó és magas színvonalú. A két ország politikai, gazdasági, kulturális és tudományos téren is együttműködik. Ennek keretében a két miniszter szerdán aláírt egy szándéknyilatkozatot egy, a második világháborút kutató nemzetközi központ maribori létrehozásáról. A beruházás várhatóan 2,5 millió euróba kerül, s az építkezést Oroszország finanszírozza.
    Erjavec jelezte, hogy a Nyugat-Balkán stabilitása egyben Európa stabilitásának is a garanciája. Orosz kollégájával közös véleményük, hogy azon túl, hogy a nyugat-balkáni országoknak meg kell oldaniuk vitáikat egymás között, a régiónak a külföldi harcterekről visszatérő radikális iszlamistákkal, valamint a fiatal és képzett munkaerő elvándorlásával is meg kell küzdenie - hangsúlyozta.
    Lavrov több kritikát is megfogalmazott a Nyugattal szemben, amely szerinte feltételül szabta a nyugat-balkáni országoknak, hogy szakítsák meg a kapcsolataikat Oroszországgal. Mint mondta: a vagy-vagy hozzáállás miatt került Ukrajna is válságba.
    Szíriával kapcsolatban elmondta: minden etnikai, vallási csoportnak, beleértve a szíriai kurdokat is, tiszteletben kell tartania az ország területi egységét és szuverenitását. Majd bírálta az Egyesült Államokat, amely szerinte a kurdok autonómiájának támogatásával nem járul hozzá a probléma megoldásához. Másrészről a szíriai kormánynak is tiszteletben kell tartania a szuverenitást és a párbeszédet minden közösséggel, így a kurdokkal is - húzta alá Lavrov.
    Az orosz külügyminiszter még az este kétnapos látogatásra Belgrádba utazott, ahol Aleksandar Vucic államfővel, Ana Brnabic kormányfővel és Ivica Dacic külügyminiszterrel tárgyal.