Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Országos Széchényi Könyvtárban restaurálják Arany János kéziratait

2018-02-20 19:10:00

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) restaurálják Arany János Nagyszalontán őrzött kéziratait és egyéb dokumentumait.

    Az Arany János-emlékév egyik legfontosabb feladataként fogalmazódott meg a költő Nagyszalontán őrzött tárgyi- és dokumentum-hagyatékának teljes körű feltárása és megőrzése. A tárgyi emlékeket a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai vállalták, az OSZK-ban pedig az intézmény saját gyűjteményében található Arany-kéziratok digitalizálása mellett a Csonkatoronyban őrzött kéziratos- és könyvállomány szakszerű restaurálását végzik - közölte a könyvtár kedden az MTI-vel.
    Az intézménybe szállított mintegy 800 fóliónyi kézirategyüttes jelentős része levél, két kiemelkedő darabja pedig a Szentivánéji álom fordításnak Arany János által tisztázott változata, valamint a Murány ostromának kézirata. Az OSZK-ba érkezett dokumentumok jelentős része szakadt és az idők során elkoszolódott, a legnagyobb veszélyt azonban a tintamarások okozzák. Ezek kezelése, javítása, állagmegőrzése a restaurátorok feladata, hogy a hányatott sorsú dokumentumegyüttes az utókor számára is fennmaradjon. 
    A restaurálást, valamint a kutatómunkát követően várhatóan 2018 júniusában kerülnek vissza az iratok Nagyszalontára, ahol egy időszaki kiállítás keretében mutatják be azokat, valamint az anyag magyar és angol nyelvű nyomtatott katalógusba szerkesztett változatát. 
    A felbecsülhetetlen eszmei értékű dokumentumegyüttes mintegy 15 millió forintnyi teljes restaurálási költségét a magyar állam biztosítja.