Márk napja van. | 2024.04.25

NVB: péntekig tárgyalja a testület az elnök elleni beadványt

2018-02-20 18:01:00

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntekig napirendjére tűzi a testület elnöke elleni összeférhetetlenségi beadványt - tudatta a testület elnökhelyettese kedden az MTI-vel.

    Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke előzőleg sajtótájékoztatón jelentette be, hogy beadványt nyújt be az NVB-hez, kérve, hogy a testület állapítsa meg: összeférhetetlen Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének tisztsége más tisztségeivel, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori és az Államreform Bizottság elnöki tisztségével.
    Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese az MTI-vel közölte: a testület megkapta a kifogást, amelyet a törvényi határidőn belül, legkésőbb pénteken napirendre tűz. Hozzátette: az elnök érintettsége miatt Patyi András részvétele nélkül tárgyalják majd meg a beadványt. 
    Felidézte: a bizottság 2016 szeptemberében már egy magánszemély beadványa nyomán vizsgálta az elnök összeférhetetlenségének kérdését, és elutasította a kifogást. 
    Emlékeztetett, az NVB az elutasító határozatát lényegében azzal indokolta, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem az Államreform Bizottság, sem a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság - amelynek szintén az elnöke volt Patyi András - nem minősül annak. Kitértek arra is, hogy Patyi András rektorként és egyetemi tanárként közalkalmazott, amely jogviszony eleve kizárja az összeférhetetlenséget.
    Bozsóki Éva hangsúlyozta: az NVB 2016. szeptemberi határozatát a Kúria is helybenhagyta.