Auguszta napja van. | 2024.03.29

Venezuela saját kriptovalutát vezetett be

2018-02-20 17:38:00

A gazdasági és pénzügyi csőd szélén álló Venezuela kedden megkezdte saját kriptovalutájának a forgalmazását. Hivatalos közlés szerint ezzel az a célja, hogy "felvegye a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi blokáddal szemben".

    Az El Petro névre keresztelt kriptovalutából első körben 38,4 millió kriptoérmét bocsátanak ki, összességében pedig 100 milliót. 
    Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja. Egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg 60 dollárt ér.
    Az El Petro árfolyama a venezuelai kőolaj ármozgását követi. 
    Venezuela március 20-án újabb 44 millió El Petro kriptoérmét tervez kibocsátani.
    A venezuelai gazdaság az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit a fogyasztói árak meredek emelkedése és a nemzeti valuta leértékelődése kísér.
    Venezuelában globálisan is rekordszintű, 2616 százalék volt a tavalyi infláció, miközben az ország legfőbb bevételi forrását jelentő kőolajból egyre kevesebbet termelnek.
    A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét.
    A kőolaj éveken át tartó nyomott ára azonban kikezdte a venezuelai költségvetést, a kormány pedig rossz válaszokat adott a  kihívásokra, ezért mára romokban hever az ország gazdasága.