Emma napja van. | 2024.04.19

Irodalmi színjátszó napok Balassagyarmaton

2018-02-20 13:55:00

Tizenhárom előadást mutatnak be Balassagyarmaton a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig; az amatőr színházi mozgalom seregszemléjét 36. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei városban - tájékoztatta az MTI-t a szervező Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa kedden. 

    Hegedűsné Jusztin Gizella elmondta: tíz hazai és három határon túli színjátszócsoport mutatkozhat be a színjátszó fesztiválon. Többek közt a budapesti, aszódi, győri, pécsi, debreceni és tatabányai csoportok mellett Balassagyarmatra érkezik a losonci Kármán József Színház és a Nánai Színjátszócsoport Szlovákiából, valamint a Móka Színjátszó Csoport Romániából. 
    Az előadások három helyszínen láthatók: a szobaszínházban, az épület játszóhellyé átalakuló aulájában és a csaknem kétszáz ember befogadására alkalmas színházteremben. 
    Hegedűsné Jusztin Gizella hozzátette: izgalmas válogatást láthatnak a nézők régi és új klasszikusokból, lesz  egyszemélyes és csoportmunkára épülő produkció, valamint aktuális társadalmi problémákat feszegető játék.
    A fesztivál második és harmadik napján a zsűri értékeli az előző napi előadásokat, a játszók és az érdeklődők részvételével szakmai műhelybeszélgetéseket is folytatnak.
    Neves színház szakemberek értékelik a versenyprodukciókat: Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Regős János színész, rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke és Bagossy László rendező, író. 
    Pénteken Sickpicnic koncert, szombaton Fesztparty zárja a napot.
    A fesztivált Balassagyarmat önkormányzata és a Magyar Szín-Játékos Szövetség támogatásával rendezik meg.
    A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztiválllá vált, majd 1983-tól már több napos, nemzetközi nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.