József napja van. | 2024.03.19

Prágában kiállítják az 1938-as müncheni egyezmény eredeti példányát

2018-02-20 13:26:00

Csehszlovákia megalakulásával és történetével összefüggő legfontosabb dokumentumok eredeti példányai lesznek láthatóak októbertől a prágai cseh Nemzeti Múzeumban. 

    Egyebek között első ízben lesz látható a müncheni egyezmény eredeti német példánya a nagyszabású történelmi kiállításon, amely a tervek szerint október 28-án, a csehszlovák állam megalakulásának 100. évfordulója alkalmából nyílik meg a Nemzeti Múzeum teljes egészében felújított régi épületében a Vencel téren.     
    A nemzetközi megállapodást 1938. szeptember 30-án a bajorországi Münchenben írta alá Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország, aminek következtében Prága kénytelen volt átengedni a náci Németországnak Csehország döntően németek lakta vidékeit, a Szudétákat. 
    "Nagyra értékelem, hogy a német fél kölcsönözte Csehországnak a müncheni egyezmény eredeti német példányát" - jelentette ki Martin Stropnicky cseh külügyminiszter, aki német kollégájával Sigmar Gabriellel a múlt héten véglegesítette a kölcsönzés feltételeit. 
    Stropnicky leszögezte: a müncheni egyezmény az egyik legfontosabb dokumentuma Csehszlovákia 1918-tól 1992-ig tartó történelmének.
    Tíz évvel ezelőtt Prágában már kiállították az egyezmény angol és olasz nyelvű eredeti példányait. A francia dokumentumról nem tudni semmit, úgy tűnik elveszett. Akkor a dokumentumokat több mint 250 ezer ember nézte meg. Az egyezményhez több térkép is tartozik, amelyeken pontosan kijelölték, hogy mely csehszlovák területeket kell Prágának átengednie a náci Németországnak. 
    Ugyancsak kiállítják az amerikai cseh és szlovák emigráció szervezetei között 1918-ban Pittsburgban megkötött egyezményt, amelynek célja a csehek és a szlovákok közös államának a létrehozása volt. Az érdeklődők láthatják továbbá az első világháborút lezáró békeszerződések Csehszlovákiát érintő dokumentumait, illetve az 1939-ben Emil Hácha akkori csehszlovák elnök és Adolf Hitler náci vezér által aláírt protokollt is Csehország német ellenőrzéséről. 
    A prágai kiállítást a cseh és a szlovák nemzeti múzeum rendezi közösen, a két ország külügyminisztériumainak, illetve kulturális tárcáinak közreműködésével.   

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány