József napja van. | 2024.03.19

ORFK: megkezdte működését az országos törzs

2018-02-20 11:55:00

A rendkívüli időjárás miatt kedd reggel nyolc órakor megkezdte működését az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) országos törzse és az érintett megyei főkapitányságok csapatszolgálati törzse - jelentette be sajtótájékoztatón a rendőrség illetékese Budapesten.

    Lakatos Tibor ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője elmondta: a törzsek teendője a havazással kapcsolatos rendőri feladatok koordinálása, mivel a következő két napban intenzív havazás várható a dunántúli megyékben.
    Jelezte: eddig csak a 82-es úton kellett korlátozni a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát, ugyanakkor Vasban a hó már megnehezítette a közlekedést, Zalában és Somogyban pedig nagyon intenzív a havazás és az előrejelzések szerint hosszan tart majd.
    Jelenleg az országban nincsen olyan helyzet, amely komolyabb rendőri beavatkozást igényelne - jelentette ki, hozzátéve, az intézkedések célja, hogy a helyzetet rosszabbra fordulása esetén is kezelni tudják.
    Lakatos Tibor közlése szerint a rendőrök egyszerre figyelnek az autópályára, az autóutakra, a főutakra, a kiemelt utakra, ennek részeként reggel nyolc órától folyamatosan figyelik az utakon uralkodó állapotokat, valamint a lakosságra, különös tekintettel az egyedül vagy nehéz helyzetben élőkre.
    Tájékoztatása szerint az országos törzs kapcsolatot tart majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, az autópályák, közutak kezelőivel, az önkormányzatokkal, a közterületek rendjének fenntartásában velük együttműködő civil szervezetekkel, kiemelten a polgárőrséggel, akárcsak a közterület-felügyeletekkel és a rendészeti feladatot ellátó szervekkel. 
    Szólt arról is: ha a rendkívüli időjárás miatt utakat kell lezárni, akkor arra is figyelemmel lesznek, hogy az egészségügyi segítség ennek ellenére célba érhessen. Arra az esetre, ha az autópályák forgalmát korlátozni kell, már felmérték a várakozásra alkalmas pihenőhelyeket, és kapcsolatban állnak a horvát és szlovén társszervekkel, felkészülve egy esetleges ottani közlekedési korlátozás itt jelentkező hatására.