József napja van. | 2024.03.19

KDNP: az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz Lengyelországgal szemben

2018-02-20 11:50:00

Magyarországnak erkölcsi kötelessége kiállni Lengyelország mellett, amellyel szemben az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz - mondta Gaal Gergely, a KDNP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    A parlament várhatóan délután szavaz arról a kormánypárti határozati javaslatról, amelyben a Ház szolidaritását fejezi ki Lengyelországgal, és felszólítja a magyar kormányt arra, hogy álljon ki Lengyelország mellett az unió 7. cikke szerinti eljárás során.
    Gaal Gergely felidézte: az Európai Bizottság a jogállamiság megsértésének kockázatára hivatkozva indította meg az eljárást Lengyelországgal szemben. A kereszténydemokrata politikus szerint azonban a brüsszeli testület ebben az esetben is kettős mércét alkalmaz, ugyanis a lengyeleknél kifogásolt jogi megoldások más uniós tagállamokban is léteznek, amelyek ellen viszont nem indítottak eljárást.
    "Az európai értékeket tehát valójában nem Lengyelország, hanem éppen az ilyen eljárás megindítását támogatók sértik meg" - mondta, úgy értékelve, hogy politikai támadás érte Varsót.
    A KDNP-s képviselő szerint az eljárás mögöttes oka, hogy Lengyelország többször is jelezte, nem kíván befogadni illegális migránsokat. Az illegális bevándorlás brüsszeli támogatói pedig igyekeznek nyomást gyakorolni azokra, akik - mint a lengyelek és a magyarok - ellenzik a bevándorlást - tette hozzá.
    "A lengyeleknek és a magyaroknak ki kell állniuk a keresztény Európa védelmében (...), és mindig ki kell állnunk egymásért" - jelentette ki Gaal Gergely.
    Megjegyezte: a határozati javaslatról szóló parlamenti vitában megdöbbenve tapasztalta, hogy a Jobbik és az MSZP képviselői "milyen szánalmas módon keresték a kifogásokat", hogyan próbálták előre megmagyarázni, miért nem fognak kiállni Lengyelország mellett.