Andrea napja van. | 2024.04.18

Aszad "szabad jelzést ad" Szíria felosztására, ha megvédi Afrínban a kurd milíciát

2018-02-20 08:45:00

Bassár el-Aszad szíriai elnök "szabad jelzést ad" Szíria felosztására, ha megvédi az észak-szíriai Afrín kerületben a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát - jelentette ki Bekir Bozdag török kormányszóvivő hétfőn Ankarában a kormány ülését követően.

    A török haderő január 20-án nagyszabású offenzívát indított Afrínban az YPG ellen, amely azonban Washington egyik fő szövetségese az Iszlám Állam (IÁ) szélsőségeseivel szemben. Ankara viszont a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a szíriai kurd milíciát. Az YPG a napokban Damaszkusztól kért segítséget.
    A SANA szíriai állami hírügynökség hétfő reggel azt közölte, hogy a szíriai kormányhoz hű erők a következő órákban elérik Afrín térségét.
    Bozdag leszögezte: a SANA híre "valótlan", a szíriai hatóságok nem erősítették meg azt. Ha mégis igaz lenne, és a rezsim az YPG védelme érdekében Afrínba küldene embereket, az "katasztrófához vezetne" - tette hozzá.
    A török kormányszóvivő arról is beszámolt, hogy az Olajág fedőnevet viselő afríni hadművelet egy hónapja alatt az YPG 1651 fegyveresét "ártalmatlanították". Hangoztatta: az offenzíva addig tart, amíg az utolsó YPG-fegyveressel is végeznek.
    A jordániai fővárosban tartózkodó Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter előzőleg támadással fenyegette a szíriai hadsereget arra az esetre, ha az YPG segítségére siet. "Ez vonatkozik Afrínra, Manbídzsra és az Eufrátesztől keletre fekvő területekre is" - tette hozzá a kurd erők kezén lévő főbb térségeket felsorolva. A török külügyminiszter szerint Ankara nem kifogásolná, ha a damaszkuszi kormányerők azért érkeznének Afrín és Manbídzs térségébe, hogy megtisztítsák a régiót a régiót az YPG-től.
    A török vezetés a közelmúltban kilátásba helyezett az afríni után egy manbídzsi hadműveletet is.
    Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn este először Vlagyimir Putyin orosz, majd Haszan Róháni iráni elnökkel folytatott telefonbeszélgetést. Az NTV török hírtelevízió szerint Erdogan közölte Putyinnal, hogy Szíria kormányának következményekkel kell számolnia, ha megállapodik az YPG-vel. A török vezető Róhánival szintén elsősorban az afríni beavatkozásról egyeztetett. A felek az együttműködés jelentőségét hangsúlyozták "a terroristák elleni harcban" - írta a török elnöki hivatal. Hogy ez mit takar pontosan, arra nem tértek ki.
    Bozdag a hétfői sajtótájékoztatón kiemelte: Törökország továbbra is eltökélt, hogy az Afríntól keletebbre található Manbídzs térségét is "megtisztítsa" az YPG-től. Figyelmeztetett: ha az Egyesült Államok nem vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára, "Ankaráé lesz az utolsó szó".
    Manbídzsban az YPG-n túl az amerikai hadsereg is jelen van. Washington az utóbbi hónapokban modern fegyverekkel támogatta az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány