Gedeon napja van. | 2024.03.28

Embercsempészetért ítélt el a szlovén bíróság egy horvát férfit

2018-02-19 19:37:00

Tizenhat hónap börtönbüntetésre és 1200 euró megfizetésére ítélte a muraszombati (Morska Sobota) bíróság hétfőn azt a horvát férfit, aki tavaly decemberben egy nagyobb csoport migránst csempészett át a horvát-szlovén határon.

    A Pomurje.si című hírportál közlése szerint egy 34 éves zágrábi lakosról van szó, aki elismerte, hogy harminc iráni, pakisztáni, afganisztáni, kubai, török és algériai állampolgárt jutatott át illegálisan a horvát-szlovén határon, köztük nőket és gyerekeket. 
    Szlovéniában még néhány külföldi állampolgár vár ítéletre embercsempészet vádjával, köztük egy ukrán és egy román állampolgár is. 
    A szlovén média szerint nőtt az illegális határsértők száma tavaly év vége óta. 
    A szlovén belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint tavaly 1930 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba az országban, 80 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
    Idén csak januárban 172-en nyújtottak be menedékkérelmet az országban.
    2016 márciusában a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt. 
Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Ha mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. 
    Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkező, 14 éven aluliak. 
    A rendőrség adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba, akiknek azonban csak töredéke kért menedékjogot az országban. Jelenleg 295 menekültstátusszal rendelkező közel-keleti bevándorló tartózkodik az országban, további 302-nek pedig még folyamatban van kérelmének elbírálása.