Valér napja van. | 2018.12.15 | MNB középárfolyam:

Orbán Bulgáriában: elfogadhatatlan az EU új migrációs javaslata

2018-02-19 17:50

Az Európai Uniónak (EU) van egy új migrációs javaslata, amely így nekünk nem jó, mert a középpontjában továbbra is a kötelező áthelyezés van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Szófiában, miután megbeszélést folytatott az EU Tanácsának soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfőjével, Bojko Boriszovval.

    Orbán Viktor azt mondta, egyre nő a kötelezően befogadandó migránsok száma, az új javaslat alapján Magyarországnak már tízezer embert kellene átvennie évente, korábban ezret említettek. Jól látható, hogy egy felső határ nélküli kvótáról van szó - emelte ki.
    A kötelező kvótáról szóló vita ösztönzi a migrációt - hangsúlyozta, hozzátéve: a folyamat veszélyes a közbiztonságunkra, a jólétünkre és az európai keresztény kultúrára is.
    A miniszterelnök jelezte: saját javaslatot készítettek, amelynek az a lényege, hogy az EU végre ne az elosztást, hanem a határvédelmet helyezze a gondolkodása középpontjába. Nincs értelme addig szétosztásról beszélni, amíg nem garantáljuk a külső határok légmentes védelmét - jelentette ki Orbán Viktor, átadva a dokumentumot Bojko Boriszovnak.
    Azt mondta, a magyar alkotmány világossá teszi: abban a kérdésben, hogy kik tartózkodhatnak és élhetnek Magyarországon, csak a magyar nép által megválasztott és felhatalmazott személyek, szervezetek dönthetnek.
    Úgy fogalmazott: él a gyanúperrel, hogy Magyarországtól nyugatra sokan azt gondolják, a migráció végső soron jó és elkerülhetetlen.
    Magyarország szerint azonban veszélyes, ezért döntöttek úgy, hogy elkészítik a saját javaslatukat. A csomagban módosító indítványok találhatóak.
    Bulgária elismerést érdemel, mert megvédte a külső határait, amivel Magyarországot is. A bolgár miniszterelnök nemcsak Bulgáriának fontos, hanem a magyaroknak szintúgy - fogalmazott.
    Szavai szerint a határokat csak határozott, erős kezű vezetőkkel lehet megvédeni, akiknek világos, demokratikus felhatalmazásuk van, és akik nem félnek meghozni a szükséges döntéseket. Amikor kell, kerítést építenek, ahogyan Bojko Boriszov is tette. Orbán Viktor megjegyezte: látta a fizikai védvonalat, amelyről csak az elismerés hangján szólhat.
    A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, európai szolidaritásra nem a migránsok szétosztásánál, hanem a határok védelménél van szükség. A javaslat minden schengeni tagállamtól azt követeli meg, hogy teljesítse a határvédelmi kötelezettségeit. Ha erre nem képes vagy nem hajlandó, bátran le kell vonni ennek konzekvenciáját. Ilyenkor "helyezzük egy országgal beljebb" a schengeni határvédelmet, oda, ahol van szándék és képesség a migránsok feltartóztatására.
    Magyarország álláspontja továbbra is változatlan. Látjuk, hogy a világ sok részén nehéz a helyzet, de szerintünk a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni - jegyezte meg.
    Orbán Viktor jelezte: gratulált kollégájának, hogy milyen hasznosan és ügyesen alakította a kapcsolatait Bulgária Törökországgal. Magyarország támogatja, hogy legyen megállapodás - mondta.
    A határokat védeni kell, de megállapodásokat is kell kötni erről. A bolgár-török együttműködés mögött mindig ott lesz Magyarország is - jelentette ki.
    Történelmi feladat nyomja a bolgár uniós elnökség vállát: esély van arra, hogy egy döntő lépést tegyünk a Balkán EU-ba integrálására - jelentette ki Orbán Viktor.
    A kormányfő sajtónyilatkozatában nagyszerű döntésnek nevezte, hogy májusban Bulgáriában Balkán-konferenciát rendeznek. Ezen Orbán Viktor szerint ki kell mondani a végleges, döntő szót a bővítésről, elsősorban Montenegró és Szerbia esetében. Emellett dönteni kell néhány nagy projektről is.
    Nem elég ugyanis a Balkánt politikailag befogadni, "össze is kell építeni". Ha nincsenek vasutak, gyorsvasutak, utak, autópályák, akkor hiába a politikai deklaráció, nem tud összenőni a Balkán az EU gazdasági testével. Márpedig mindannyiunknak erre van szüksége, ennek nyertese lehet Bulgária, Magyarország, Szerbia, Montenegró és a többi balkáni ország is - tette hozzá a kormányfő.
    Bulgária tagja az uniónak, azonban nem tagja a schengeni övezetnek, pedig az kellene, hogy legyen. Bulgária és Magyarország között azonban több olyan állam is található, amely még az EU-nak sem tagja, pedig szeretne azzá válni, és az kellene, hogy legyen - vélekedett.
    Hozzátette: örömmel látja, hogy Bulgária vállalja a történelmi felelősséget, és kezébe veszi a kérdést.
    Orbán Viktor sok sikert kívánt Bojko Boriszovnak a vállalkozáshoz, hozzátéve, hogy a bolgár kormányfő nagy fába vágta a fejszéjét, remélhetőleg sikerrel jár.
    Azt mondta, hálás Bojko Boriszovnak, amiért fogadta őt. Gratulált neki, és közölte: úgy látja, jól megy az EU-elnökség, "ide jár fél Európa". Kedden az osztrák kancellár érkezik Szófiába, ami felhívja a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik ma Bulgária az európai politikában.
    Magyarország és Bulgária viszonya szívbéli, baráti, a kétoldalú kapcsolatokat illetően semmilyen konfliktus nem merül fel - hangsúlyozta. A két országnak van történelmi sorsközösségtudata, nagyon hasonló megpróbáltatásokat kellett kiállniuk mind a távolabbi múltban, mind a második világháborút követően.
    Bár a politika az érdekek világa, Közép-Európában és a Balkánon ez "kicsit másképp van", itt a szív, a barátság és a történelem is sokat nyom a latban - jelentette ki, hozzátéve: kifejezte Bojko Boriszovnak a magyar nép barátságát és elismerését.
    Magyarország abban bizakodik, hogy egyre sűrűbbé válik a gazdasági és politikai kapcsolatok hálójának szövete Bulgáriával - hangoztatta. Mi is szeretnénk minél inkább részt venni Bulgária újraépülésében, és hívjuk a bolgár vállalkozókat, befektetőket, hogy jöjjenek Magyarországra, vegyenek részt Magyarország sikerében - emelte ki.