Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az identitás témáját dolgozzák fel a Római Magyar Akadémián nyíló kiállítás alkotói

2018-02-19 16:51:00

Az identitást fogalmát járja körül az a három alkotó, akiknek műveiből Egy, senki és százezer címmel nyílik kiállítás kedden a Római Magyar Akadémián.

    Az akadémia galériájában nyíló tárlaton Milica Cirovic szerb, Lucia Crisci olasz és Nagy Kriszta x-T magyar képzőművészek alkotásait ismerheti meg a közönség - közölte az intézmény az MTI-vel. Mindhárom művész ars poeticájában központi helyet foglal el az identitás kérdése, továbbá közös nevezőjük, hogy mindhármuk legfontosabb kifejezési formája a saját testük és a fényképészet.
    Milica Cirovic Örök szeretők című fénykép performanszában olyan hét férfialakot jelenít meg, akik igen erős szellemi és esztétika hatással vannak rá: Gian Lorenzo Bernini, Anthon Csehov, Fjodor Dosztojevszkij, Albrecht Dürer, El Greco, Ivan Kramskoj és Rudolf Valentino. 
    Lucia Crisci Portrék című sorozatában a művész alakja időről időre tarka vagy egyszínű szövettel lefedve emelkedik ki az azonos anyagból álló háttérből. Az alkotó műveiben a hovatartozás, valamint az azonosulás témakörét feszegeti. 
    Nagy Kriszta x-T műveiben rámutat a média által kreált előítéletek ellentmondásaira a női testtel, valamint a nők társadalomban betöltött szerepével kapcsolatban.