Gedeon napja van. | 2024.03.28

NVI: már csaknem 50 ezren szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben

2018-02-19 16:11:00

Már csaknem 50 ezren regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

    Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzat jogosult országos nemzetiségi listát állítani, a nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben a február 19-én nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása szükséges.
    Pálffy Ilona elmondta: már mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat nyilvántartásba vetette magát a Nemzeti Választási Bizottságnál. A nemzetiségi választóknak március 23-áig kell regisztrálniuk, amennyiben az országgyűlési választáson nemzetiségük listájára szeretnének szavazni. (A nemzetiségi választópolgár egyéni választókerülete mellett nem pártlistára, hanem nemzetiségének listájára szavazhat.)
    Pálffy Ilona megjegyezte, eddig a legtöbben a német nemzetiségi választók közül regisztráltak (21 ezren), illetve a romáknál (20 ezren), de például a görögöknél mindössze 239-en. 
    Az NVI elnöke felidézte: négy évvel ezelőtt 22 022 szavazat kellett a kedvezményes mandátumhoz, ezt egyik nemzetiségi önkormányzat sem tudta elérni. 
    Az országos nemzetiségi önkormányzatoknak március 6-áig kell összegyűjteniük a szükséges számú aláírást, és bejelenteniük az országos listájukat. 
    A nemzetiségek listájukkal kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. A kedvezményes országgyűlési mandátumhoz a "normál" országos listás mandátum megszerzéséhez szükséges szavazatszám negyede kell. A kedvezményes mandátumot szerző képviselőknek ugyanolyan jogaik vannak, tehát ugyanannyit ér a szavazatuk, mint az egyéniben vagy pártlistáról mandátumot szerező képviselőtársaiknak.