Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rangos konferencia Budapesten csütörtökön

2018-02-19 12:21:00

Rangos konferenciának ad otthont csütörtökön Budapest, a résztvevők az első Magyar Parasport Napján több szempontból is górcső alá veszik a hazai és nemzetközi parasport helyzetét és a fejlődési lehetőségeket. A tanácskozás mottója: "Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni".

    Szabó László, a szervező Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: a parasport szerte a világon - a szónak minden értelmében - professzionalizálódik, s úgy gondolták, érdemes ennek a témának egy konferenciát szentelni.
    "Professzionalizálódik abban az értelemben, hogy mi a parasport gazdasági háttere, mi az egészségügyi, tudományos háttere, mi a sportolók kiválasztásának a háttere, hogyan működik a sportdiplomáciája, hogyan működik mindaz a gépezet, amely a sportolók eredményeit egyre jobbá teszi" - fejtette ki Szabó László. 
    Hozzátette: emiatt gondolták úgy, hogy érdemes a Magyarországon dolgozó szakemberek számára egy olyan nemzetközi tanácskozást rendezni, ahol bemutatják, mi minden zajlik ebben a professzionalizálódó parasport világban.
    "Adta magát a visegrádi országok együttműködésében a magyar elnökség, hogy hívjuk meg a régióból a legjobb szakembereket, a parasport napja pedig adta, hogy hívjuk meg a Nemzetközi Paralimpiai Szövetség vezetőit erre a konferenciára" - tette hozzá. Csütörtökön Magyarországra érkezik többek között Andrew Parsons, az IPC brazil elnöke, valamint az IPC volt vezetője, a brit Sir Philip Craven is.
    A Várkert Bazárban sorra kerülő konferencia fő témái: sportdiplomácia, egészségügyi-tudományos háttér (innováció, fejlesztések), a versenyzők kiválasztása, a digitalizáció lehetőségei a parasportban és a V4-es együttműködés lehetőségei a fogyatékossággal élők sportjában.
    "Mindenhol lesznek előadóink, s utána kerekasztal beszélgetésekre kerül sor. A közönség is bekapcsolódhat" - hangsúlyozta Szabó László, aki abban bízik, hogy a konferencia és az abból készülő kiadvány hasznos tudást nyújt majd a magyar parasport szakembereknek. 
    Elárulta: eddig 150-en regisztráltak az ingyenes konferenciára, amelyre keddig lehet jelentkezni.
    A sportvezető néhány napot eltöltött Phjongcshangban, a téli olimpián, amelyet elsősorban olyan szemmel nézett, hogy milyen körülmények fogadják majd versenyzőiket - a sífutásban és sílövészetben induló, kerekesszékes Lőrincz Krisztinát, valamint a látássérült alpesi sízőt, Balogh Zsoltot és guide-ját, Bocsi Bencét - a márciusi paralimpián.
    Mint mondta: amikor ő ott volt, a helyi közlekedés bonyolítása "hagyott némi kívánnivalót maga után", s emiatt kicsit tart attól, hogy amikor kerekesszékes, mozgásukban gátolt, látássérült sportolókkal kell mindezt megtenni, még nehézkesebb lehet.
    "Erre külön oda kell majd figyelnünk. Időben kell elindulni, mindig előre kell egyeztetni az indulási időpontokat. Ez egy fontos tapasztalás volt" - fogalmazott.
    A versenyhelyszínek szerinte jól megközelíthetőek, akadálymentesnek is tűntek, de az időjárási körülmények véleménye szerint "rettenetesek".
    "Borzalmasan hideg volt, erre nagyon fel kell készülnie a versenyzőinknek, még akkor is, ha márciusban várhatóan már enyhébb idő lesz. A hideg szerintem a versenyzést is sok esetben gátolta" - mondta.
    Hozzátette: a sajtó kiszolgálása szerinte jól működik, az internet-elérés azonban akadozik, az önkéntesek pedig nagyon kedvesek ugyan, de nem igazán beszélnek angolul, és döntően nem tudnak érdemben segíteni a hozzájuk fordulóknak. 
    A téli paralimpiát március 9. és 18. között rendezik majd Phjongcshangban.