József napja van. | 2024.03.19

Hétfőn befejeződik az értesítők postázása

2018-02-18 11:05:00

Hétfőn befejeződik az áprilisi országgyűlési választásra szóló értesítők postázása.

    A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, ezekben az országgyűlési választás kitűzéséről és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítőket a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.
    A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb hétfőig postázzák az értesítőt a lakcímére arról, hogy szerepel a névjegyzékben. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.
    Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Az értesítő nem tartalmazza a választópolgár személyi azonosítóját.
    A választópolgárok az értesítőn szereplő adataikkal ajánlhatnak érvényesen képviselőjelöltet. Azok esetében, akik az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szerepelnek a névjegyzékben, az értesítőn feltüntetik, melyik nemzetiség listáján szavazhatnak.
    Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát. Ennek azért van most jelentősége, mert - a választókorú népesség csökkenése miatt - közel száz szavazókörrel kevesebb működik majd április 8-án. 
    Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 6-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.