József napja van. | 2024.03.19

A kommunizmus áldozataira emlékeznek Hódmezővásárhelyen

2018-02-18 09:20:00

Kiállítással, könyv- és filmbemutatóval, rendhagyó történelemórákkal emlékeznek a kommunizmus áldozataira Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontban - tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

    A programsorozat kedden a közelmúlt hódmezővásárhelyi történelmét feltáró és bemutató múzeum vezetőjének, Miklós Péternek a katolikus egyház 1944 és 1950 közötti helyi történetét feldolgozó kötetének bemutatójával indul.
    Hagyomány, hogy a kiállítóhely évfordulókhoz kapcsolódva az adott időszakot bemutató történelemórákat szervez középiskolásoknak. A következő napokban a múzeum történészei a Csongrád és Békés megyei kuláksorsokról és Takács Ferenc szociáldemokrata politikusról, az ideiglenes nemzeti kormány - a Rákosi-korszakban hazaárulás vádjával bebörtönzött - iparügyi miniszteréről beszélnek majd.
    Az Emlékpont időszaki kiállítóhelyén pénteken 23 '56-os címmel nyílik tárlat Kis Adél festő-, valamint Oláh Katalin Kinga és Oláh Mátyás László szobrászművészek alkotásaiból. A művészek az 1956-os forradalom 23 ismert és kevésbé ismert szereplőjének portréját készítették el különböző technikával és eltérő látásmóddal.
    Szintén ezen a napon mutatják be Stefka István Az üldözött Bethlen című, Bethlen István egykori miniszterelnök (1921-1931) életének utolsó éveiről forgatott dokumentumfilmjét.
    Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány