József napja van. | 2024.03.19

Hirscher második aranya

2018-02-18 09:15:00

Marcel Hirscher a kombináció után vasárnap az óriás-műlesiklást is megnyerte a phjongcshangi téli olimpián.

    Az osztrákok hatszoros összetett világkupagyőztes sízője nemhogy megtartotta amúgy is jelentős előnyét, hanem egy másodperc fölé növelve győzött legnagyobb riválisa, a második futamban leggyorsabb, de az elsőben csak tizedik norvég Henrik Kristoffersen előtt. A harmadik helyet a kombinációban ezüstérmes francia Alexis Pinturault szerezte meg. A két magyar induló közül Kékesi Márton megelőzte Samsal Dalibort, így előbbi 42., utóbbi 44. lett.
    A második futamra sem változtak meg a kiváló körülmények, ráadásul ezúttal a közönség sem maradt távol az eseménytől, ami üde színfolt a síversenyeket tekintve. Majdnem telt ház volt a 6000 férőhelyes lelátókon.
    A viadal előtt Hirscher elsőszámú kihívójának tartott Kristoffersen az első, lassabb futam után másodjára nagyszerűen, megingás nélkül síelte végig a pályát, így borítékolható volt az előrelépése. Sorra jöttek az első menet legjobbjai, de a pálya középső és alsó részén mindenkire majdnem egy másodpercet vert a skandináv síző, így nem forgott veszélyben a vezetése.
    Már biztos érmes volt Kristoffersen, amikor Pinturault volt az első, aki komolyan veszélyeztette az éllovas pozícióját, ráadásul 68 százados előnyét 90-re növelte a pálya első negyedén. Csakhogy a pálya középső részén egy hatalmasat hibázott, ami önmagában súlyos tizedeket jelentett, ráadásul sebességet is vesztett, így végül négy századdal lemaradt az ezüstéremről. A szám világbajnoki címvédője, Hirscher viszont nem hibázott. A jelenlegi legjobb alpesi síző a pálya első felében növelte előnyét, amely így 1,5 másodperc fölé hízott, ekkor már csak célba kellett érnie második phjongcshangi aranyához. Ugyan a második futamban Kristoffersen minimálisan gyorsabbnak bizonyult nála, de újabb diadala nem forgott veszélyben.
    Samsal Dalibor meglehetősen óvatosan teljesítette a második futamot, Kékesi Márton viszont ezzel ellentétben nagyon agresszíven támadta a kapukat és mindezt hiba nélkül tette, így sikerült megelőznie horvát születésű, negyedik olimpiáján szereplő honfitársát.
    "Lassú volt a második futam" - értékelt az MTI-nek röviden Samsal, aki kifejtette, számára nem fontos, hogy Kékesi megelőzte, mert ő minden viadalon csak önmagával foglalkozik és önmagával versenyez.
    "Erre a futamra vagyok a legbüszkébb. Emiatt már megérte kijönni az olimpiára. Az volt a terv, hogy bevállalósan sízek, és sikerült ezt végrehajtani, nagyon élveztem" - jelentette ki Kékesi, aki a helyezésével is maximálisan elégedett volt.
    Mindkét magyarnak két szám maradt hátra, a műlesiklás és a csapatverseny.

    Eredmények:
    Alpesi sí, férfi óriás-műlesiklás, olimpiai bajnok:
    ---------------------------------------------------
   Marcel Hirscher (Ausztria) 2:18.04 perc (1:08.27 p/1:09.77 p)
2. Henrik Kristoffersen (Norvégia) 2:19.31 (1:09.58/1:09.73)
3. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:19.35 (1:08.90/1:10.45)
...42. Kékesi Márton 2:31.86 (1:16.64/1:15.22)
...44. Samsal Dalibor 2:32.88 (1:16.09/1:16.79)