Gedeon napja van. | 2024.03.28

A lengyel és a magyar szablyavívás történetét mutatták be Varsóban

2018-02-16 19:24:00

A lengyel és a magyar szablyavívás történetét mutatta be pénteken a varsói magyar nagykövetségen Máday Norbert szablyavívómester, ismertetve a Borsody László által a két világháború között megalapított magyar vívóiskola hatását a lengyel sportolók képzésére. 

    A magyar és a lengyel szablyavívók varsói találkozója alkalmából megtartott rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium biztosa, Holló József felvázolta a lengyel-magyar barátság egyes hadtörténeti mozzanatait és aláhúzta: e barátság nemcsak a történelemben, a kultúrában, hanem a sportban is érvényesül. 
    Máday Norbert szablyavívómester, műgyűjtő, a Borsody-féle iskola hagyományait folytató Magyar Szablyavívó Iskola alapítója előadásában leszögezte: a második világháború utáni elemzésekben olvasható, hogy a magyar és a lengyel vívás olasz alapokon nyugszik, de ez nem igaz. Felidézte: a Borsody-módszert a második világháború előtt Kevey János magyar vívómester népszerűsítette Lengyelországban, a magyar vívóiskolát a varsói testnevelési főiskolán és a lengyel katonaképző intézetben is próbálták bevezetni. Kevey - akit a második világháború kitörése után visszarendelték Magyarországra - 1947-ben a lengyel vívószövetség meghívójára újból Varsóba érkezett és hozzájárult újabb lengyel bajnokok képzéséhez.
    Máday felvázolta a Borsody-módszer lengyelországi alkalmazásának történetét. A párhuzamokat a második világháború előtti lengyel olimpiai bajnok, Kazimierz Laskowski és az őt tanító Borsody László kettős fényképével is szemléltette. 
    Felidézte továbbá: míg a 1924-es párizsi olimpián a lengyel kardvívó csapat helyezetlen volt, az 1928-as amszterdami olimpián - amelyre a lengyelek Budapesten készültek - a lengyel csapat bronzérmes lett, csak a magyarok és az olaszok előzték meg.
    Máday bemutatott két, eddig ismeretlen, a két világháború közötti lengyel vívókat és magyar mestereiket bemutató fényképet is. Az egyik fényképen maga Borsody is látható. A másik fotó az 1925-ben megalapított Toldi Miklós Honvéd Sporttanár és Vívómester képző Intézet bejáratánál készült 1928-ban, egyenruhás magyar kardmestereket és a lengyel tisztikar tagjait ábrázolja.
    A közönségnek megtekinthette Krzysztof Laskowski emlékiratainak másolatát is, a kéziratban a legendás lengyel vívómester a Borsody-módszert írja le részletesen és Magyarország legjobb mesterének nevezi Borsodyt.
    A rendezvényen vívóbemutatót tartott a Lengyelországban jelenleg működő magyar-lengyel vívóiskola, melynek elődjét Kevey János alapította meg a múlt század 20-as éveiben Lengyelországban. A Borsody-módszert követő egylet 2012-ben újította meg tevékenységét, a Magyar Szablyavívó Iskolával együttműködve.