Gedeon napja van. | 2024.03.28

UNHCR: a kormány vonja vissza a civil szervezeteket akadályozó törvénytervezetet!

2018-02-16 17:16:00

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslatot, amely megfosztaná a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő embereket a civil szervezetek és a civil társadalom létfontosságú támogatásától. Az erről szóló közleményt az UNHCR magyarországi képviselete pénteken juttatta el az MTI-hez.

    Az UNHCR súlyos aggodalmának adott hangot a határátkelőhelyeken bevezetett újabb szigorítások miatt, amelyek még tovább csökkentették a menedékkérők és a menekültek bejutási esélyeit Magyarország területére.
    A közlemény szerint az ENSZ menekültügy szervezetét komolyan aggasztja az a három új törvényjavaslat, amelyet a magyar kormány február 13-án nyújtott be az Országgyűlésnek. Ugyanis ezek a törvényjavaslatok nyíltan azokat a szervezeteket állítják célkeresztbe, amelyek a menedékkérők és a menekültek megérkezését és az országban tartózkodását segítik.
    Ugyanakkor felidézik: az elmúlt hetekben az UNHCR azt tapasztalta, hogy a magyar hatóságok naponta átlagosan mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a szerb-magyar határ mentén található két úgynevezett tranzit zónán keresztül.     Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi oltalmat keresnek, amivel egyértelműen megszegi a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit - fűzték hozzá.
    Véleményük szerint az intézkedések annál is inkább aggasztóak, mert a civil szervezetek alapvető szerepet játszanak az emberi jogok és általában a jogrend védelmezésében, a többi között a gondoskodásban a menekültekről és menedékkérőkről. 
    Egyúttal a civil szervezetek kiegészítik a kormányok tevékenységét. Vagyis kulcsfontosságú munkájukat éppen, hogy elősegíteni kellene, nem pedig akadályozni - hangsúlyozzák. 
    Ebben a helyzetben az UNHCR sürgeti Magyarországnak mint az Európai Unió egyik tagállamának a kormányát, hogy biztosítsa a nemzetközi oltalmat kereső emberek számára a belépést az ország területére.
    Továbbá arra szólítja fel az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a civil szervezetek tevékenységét akadályozó törvényjavaslat-csomagot.