Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elfogadták a szegedi önkormányzat költségvetését

2018-02-16 14:15:00

Elfogadta a szegedi közgyűlés az önkormányzat 2018-as költségvetését pénteken, 57 milliárd forintos főösszeggel.

    A költségvetési rendeletet 16 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadták el; a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak.
    Botka László (MSZP) polgármester a vita során úgy fogalmazott, a költségvetés lehetővé teszi, hogy folytatódjon az elmúlt évekre jellemző békés építkezés, sok olyan beruházás valósulhat meg, amely erősíti Szeged versenyképességét. 
    Elmondta, a város idén 30 milliárd forintot fordít fejlesztésére. Az önkormányzat 27 milliárdos működési kiadásaiból 5 milliárd forintot fedez a központi költségvetés támogatása.
    Az önkormányzati cégek alkalmazottai jövedelmének növelésére 500 millió forintos béremelési alapot hoztak létre. A város 600 millió forintot fordít szociális kiadásokra, a többi közt lakhatási és szociális támogatásokra. Folytatják több mint egymilliárd forintból az önkormányzat tavaly megkezdődött út- és járdafelújítási projektjét - közölte a politikus.
    Póda Jenő (KDNP) képviselő hangsúlyozta, bár a lehetőség adott lenne a jelentős adócsökkentésre, az önkormányzat nem mérsékli a vállalkozások terheit. A frakció módosító csomagot nyújtott be a költségvetéshez, magasabb összeget fordítottak volna a többi közt ifjúsági, sport-, idős- és egyházügyi támogatásokra, drogprevenciós kiadásokra, a polgárőrszervezetek működésére. A módosító javaslatokat nem támogatta a közgyűlés többsége. 
    A testület döntött a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. 96 százalékos önkormányzati üzletrészének nyilvános pályázaton történő értékesítéséről, alapárként 530 millió forintot határoztak meg. A területet mezőgazdasághoz kötődő szolgáltatásra hasznosíthatja az új tulajdonos, a pályázónak vállalnia kell a hagyományos dorozsmai vásár megtartását.
    A közgyűlés nem vette napirendre Haág Zalánnak (KDNP) a "Soros-tervet" elítélő határozati javaslatát.