Rudolf napja van. | 2024.04.17

Takács Szabolcs: hasonló állásponton van Spanyolország és Portugália a V4-ekkel az uniós költségvetés kérdésében

2018-02-16 13:44:00

Hasonló állásponton van Spanyolország és Portugália a V4-ekkel az európai uniós költségvetés kérdésében, egyetértenek abban, hogy a kohéziós és a közös agrárpolitika ne szenvedjen károkat a Brexit kapcsán - mondta a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára pénteken telefonon nyilatkozva az MTI-nek.

    Takács Szabolcs közölte, szerdától péntekig Spanyolországban, illetve Portugáliában folytatott tárgyalásokat az európai uniós ügyekben felelős kormányzati képviselőkkel és a napirenden lévő legaktuálisabb uniós ügyeket vitatták meg: ezek közül kiemelten az Európai Unió (EU) következő költségvetési periódusával kapcsolatos fejleményeket, előkészítéseket.
    Felidézte, hogy az Európai Bizottság a napokban jelentette meg előzetes álláspontját a 2020 utáni uniós költségvetésről, az úgynevezett több éves költségvetési keretről. Ezt a tagországok állam- és kormányfői jövő pénteken vitatják meg informális európai csúcs keretében - mondta Takács Szabolcs.
    Közölte, mind Portugália, mind Spanyolország sok tekintetben nagyon hasonlóan gondolkozik a költségvetést illetően, mint a V4-ek. Álláspontjaink nagyon hasonlóak, mindannyian úgy gondoljuk, mindenekelőtt azt kell meghatározni, hogy az EU-nak milyen célokra kell fordítania a költségvetési kiadásokat, és azt követően meghatározni azt, mekkora legyen a költségvetés - hangzott el. 
    A nagy kérdés, hogy a britek kilépése után keletkező hiányt hogyan lehetne pótolni - mutatott rá Takács Szabolcs, aki úgy látja, mindenki nyitott arra, hogy adott esetben emelje költségvetési hozzájárulását.
    A V4-ekhez hasonlóan a portugálok és a spanyolok is úgy gondolkodnak, hogy az európai hozzáadott értéket már eddig is bizonyító uniós közös politikák, mint például a kohéziós, vagy a közös agrárpolitika ne szenvedjen károkat a Brexit kapcsán. Fontos, hogy ennek a két politikának az uniós alapszerződésben rögzített céljai továbbra is érvényesek legyenek - hangsúlyozta Takács Szabolcs, hozzátéve: abban állapodtak meg, hogy az ügyben továbbra is szorosan együttműködnek.
    Elmondta, a tárgyalások során egyeztettek az országok közlekedési szektorainak védelméről is, ugyanis a módosított kiküldetési irányelv azzal a veszéllyel járt, hogy nagyon negatív új jogi helyzetet teremthet a közlekedési szektorok számára. Takács Szabolcs közölte, azt szeretnék, hogy a bolgár elnökség alatt sikerüljön megnyugtató megoldást találni az ügyben.
    Az államtitkár szólt arról is, Portugália és Spanyolország is hasonlóan érintett a Brexitben olyan tekintetben, hogy az Egyesült Királyságban jelentős létszámú spanyol és portugál közösség él, mint ahogy magyar is. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a britek és az unió számára korrekt megállapodás szülessen - hangsúlyozta.
    A migráció kérdése kapcsán Takács Szabolcs kitért arra, hogy Spanyolország, hasonlóan Magyarországhoz, külső schengeni határokkal rendelkező ország, és egyetértek abban, az ilyen tagállamoknak különleges és sajátos a felelőssége, ugyanis a külső határ védelmével az egész EU-t védik.
    Érdek- és véleményazonosság van abban, hogy ezt a külső határvédelmet a többi tagállamnak messzemenőkig tiszteletben kell tartania - mondta Takács Szabolcs.
    Közölte azt is, nagyon hasonlóak a véleményeik a migrációs válság kezeléséről: a külső határvédelem, a problémák uniós határokon kívüli kezelése, a schengeni belső mozgás zavartalansága mind Magyarország, mind Spanyolország érdeke.
    Takács Szabolcs elmondta, hogy a három napban találkozott Ana Paula Zacarias-szal, a portugál kormány európai ügyekért felelős államtitkárával, José Luís Carneiróval, a külföldön élő portugál közösségekkel való kapcsolatokért felelős államtitkárral, Jorge Toledo uniós ügyekért felelős spanyol államtitkárral, Eva Valle-val a miniszterelnökség gazdasági hivatalának igazgatójával, valamint José Antonio Nietóval, a spanyol belügyminisztérium államtitkárával.