Emma napja van. | 2024.04.19

NVB-elnök: a törvény egyértelműen rögzíti, mikor kell törölni az országos listát

2018-02-16 10:30:00

A választási eljárási törvény egyértelmű szabálya, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB)  törölnie kell az országos listát, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma nem éri el a törvényben rögzített minimumot - mondta Patyi András, az NVB elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, péntek reggel.

    Az NVB elnökét a testület január végén elfogadott iránymutatásáról kérdezték, amely szerint törölni kell a párt országos listáját, ha egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimum 27-et. Az NVB iránymutatását az ellenzéki pártok kritizálták, arra hivatkozva, hogy az korlátozza a koordinált visszalépéseket.
    Patyi András elmondta: a korábbi választási eljárási törvény kifejezetten rögzítette, hogy az egyéni jelöltek visszalépése nem érinti a listaállítás jogát, de ez a szabály a mostani törvényben már nincs benne. Ugyanakkor - tette hozzá - az önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényben még szerepel a szabály, hogy a kompenzációs lista állításának jogát nem érinti, ha a jelöltek száma a minimum alá csökken.
    Megjegyezte, az iránymutatás nem kötelező érvényű, a testület tulajdonképpen előre nyilvánosságra hozta, miként fogja értelmezni ezt a szabályt. De - jegyezte meg - a listatörlésekről egyedi döntést kell majd a testületnek hoznia, amelyekkel szemben bírósághoz lehet fordulni.
    Az NVB elnöke furcsállotta, hogy még el sem kezdődött a jelöltállítás, de már az a kérdés, ki kinek a javára lép vissza. Nem azért indul valaki a választáson, mert szeretne szavazatot, mandátumot szerezni, a töredékszavazatokat pedig az országos listáján hasznosítani? - tette fel a kérdést.
    Az NVB elnökét azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy szombaton kezdődik az áprilisi országgyűlési választás hivatalos kampánya. Patyi András elmondta, a választáson indulni szándékozó pártoknak az NVB-nél kell nyilvántartásba vetetniük magukat, s eddig csaknem 90 szervezetet vettek nyilvántartásba. Úgy vélte, annak, hogy ilyen sok párt jelezte már a részvételét, egyik oka az lehet, nagyon magas a bizonytalanok aránya.
    Az NVB elnöke az M1 aktuális csatornának is vendége volt péntek reggel. Patyi András elmondta: csak a választási irodák által kiadott, hitelesített, szigorú számadású nyomtatványon gyűjthetnek ajánlásokat a választáson indulni szándékozó jelöltek hétfőtől. Hozzátette: az ajánlásoknál az apróbb eltéréseket a választási irodák elfogadják, de a személyi azonosítót pontosan kell megadni.
    Szólt arról is, hogy kampányidőszakban csak azok a sajtótermékek tehetnek közzé politikai hirdetést, amelyek nyilvántartásba vetették magukat az Állami Számvevőszéknél. A kereskedelmi rádiók és televíziók pedig szombatig jelezhetik az NVB-nek, amennyiben politikai reklámot szeretnének sugározni a kampányban.