Emma napja van. | 2024.04.19

Varga: több tényező is szerepet játszik a gazdaság növekedésében 

2018-02-16 09:06:00

Több tényező együttes hatása mutatkozik meg a magyar gazdaság növekedésében - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi bővülését értékelve az Echo TV csütörtök esti, Napi aktuális című műsorában.

    A miniszter kiemelte: a hatéves bérmegállapodás, az adócsökkentés, köztehercsökkenés és ezzel párhuzamosan a béremelés érdemben segítette a 2017-es folyamatokat.
    Varga Mihály felidézte, hogy jól teljesített tavaly az építőipar, a beruházások több mint 20 százalékkal nőttek. 
    A lakosság a bérintézkedésnek is köszönhetően nettó 1100 milliárd forinthoz jutott pluszban, ami hatott a fogyasztásra, a kiskereskedelmi forgalom is jól alakult, és jelentős mértékben nőttek a megtakarítások is - sorolta a miniszter.
    Olyan pozitív spirálba került a magyar gazdaság tavaly, amely ha folytatódik, akkor idén is 4 százalék körüli lesz a növekedés - fogalmazott Varga Mihály.
    A magyar gazdaság nem csak az Európai Unió átlagához képest tudott jelentősebben növekedni, a tavalyi negyedik negyedéves GDP-bővülést tekintve a visegrádi országokon belül Magyarország teljesített a legjobban - hívta fel a figyelmet a tárcavezető. 
    A kedvező GDP-adat a kormány mozgásterét is bővíti, többet tud költeni egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra, honvédelemre - jelezte Varga Mihály.