Auguszta napja van. | 2024.03.29

A román államfő nem lát indokot a korrupcióellenes főügyész leváltására

2018-02-16 09:02:00

Klaus Iohannis jobboldali román államfő nem látja indokoltnak a szociálliberális kormánytöbbség által bírált Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes (DNA) főügyész leváltását, sőt nagyon elégedett a vádhatóság és vezetője munkájával.

    Iohannis csütörtök esti sajtóértekezletén vette védelmébe Kövesit, miután a kormányoldal politikusai és a koalícióhoz közel álló média két - a DNA által korábban bűnvádi eljárás alá vont - interjúalany állításaira és hangfelvételeire alapozva azzal vádolták a DNA-t, hogy bizonyítékokat hamisít. A koalíció vezetői szerint ez az eset is az országot háttérből irányító "párhuzamos állam" bizonyítéka, szerintük ugyanis Románia ügyészállammá vált, ahol nem érvényesül az ártatlanság vélelme, az országot pedig a titkosszolgálatok és a vádhatóságok emberei irányítják.
    Iohannis szerint nem először történik meg, hogy néhány "bűnvádas alak" intéz kétségbeesett támadást a DNA ellen azzal a céllal, hogy lejárassák a vádhatóságot. A sajtóértekezleten jelen lévő újságírók hiába kérték az elnököt, pontosítsa, hogy mit ért a - román jobboldal által a szociálliberális többséget megbélyegző szitokszóként használt - "bűnvádas" kifejezés alatt, Iohannis azzal hárította el a felkérést, hogy már számtalan alkalommal beszélt erről.
    Az államfő korábban akkor használta ezt a kifejezést, amikor arról beszélt, hogy nézete szerint nem kellene az állam vezetésében fontos tisztségeket betölteniük bűnvádi eljárás alá vont, megvádolt vagy jogerősen elítélt politikusoknak.
    Iohannis nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az igazságügyi miniszter törvény adta jogkörével élve Kövesi leváltását fogja javasolni, ugyanakkor leszögezte: jelenleg nincs tudomása olyan tényről, amely indokolttá tenné a főügyész leváltását, és reméli, hogy a miniszternek alapos szakmai érvei is lesznek, ha mégis erre tesz javaslatot.
    Iohannis beszámolt az újságíróknak arról, hogy csütörtökön egy - a DNA körüli botrány előtt egyeztetett - megbeszélést folytatott Viorica Dancila miniszterelnökkel és Liviu Dragneaval, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével. Az elnök szerint vannak olyan nemzeti fontosságú ügyek - mint a 2019 első félévi román uniós elnökség, Románia centenáriuma, vagy a Három Tenger Kezdeményezés őszi romániai csúcsértekezlete - amelyekben az elnöki hivatalnak együtt kell működnie a kormánnyal.
    A kormányfő - Iohannis szerint - azt ígérte megbeszélésükön, hogy az igazságügyi miniszternek "szabad keze" lesz abban, hogy kezdeményezi-e Kövesi menesztését.
    Romániában a vádhatóságok vezetőit az igazságügyi miniszter javaslata alapján az államfő nevezi ki vagy mentheti fel.