Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újabb ügyben ítélték el Romániában Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt

2018-02-14 19:12:00

Újabb korrupciós ügyben ítélte el szerdán a bukaresti táblabíróság a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjait, köztük Markó Attila egykori kisebbségügyi államtitkárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjét, akire első fokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

    A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint az ügy 12 vádlottja - köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja - csaknem 85 millió eurós (26,5 milliárd forint) kárt okoztak a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.
    Az ügyben többek között Horia Georgescu, a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt elnöke négy év letöltendő, Theodor-Catalin Nicolescu volt képviselő, a kártérítési bizottság volt alelnöke 9 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A megvádolt négy ingatlanbecsüs közül egy letöltendő, kettő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a negyedik szakértőt felmentették.
    Az ítélet nem jogerős, az érintett felek az indoklás közzététele után fellebbezhetnek.
    Markó Attilát 2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult egy államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan - a Székely Mikó Kollégium - visszaszolgáltatásához.
    Miután az RMDSZ politikusa ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, Markó Attila bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A mostani ítéletet távollétében hozták meg, Románia korábban nemzetközi körözést adott ki ellene.
    A volt képviselő a Kossuth Rádiónak adott korábbi interjújában ártatlanságát hangoztatta azokban a kártérítési ügyben is, amelyekkel a Mikó-per után vádolta meg a DNA a politikus korábbi, kártérítési bizottsági tagságára alapozva. Markó elmondta: nem tartja jogszerűnek az egész testület kollektív felelősségre vonását csak azért, mert annak egyik tagja esetleg korrupciós bűncselekményt követett el.