Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint kétszáz milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya januárban

2018-02-14 12:31:00

Csaknem 205 milliárd forintos havi bővüléssel 7145 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok állománya januárban, amelyből a forint papírok 7007,6 milliárdot tettek ki - közölte az MTI-vel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán. 

    A sajtóközleményből kiderül, az év első hónapjában Prémium Magyar Állampapírból (Pmáp) fogyott a legtöbb, 164,4 milliárd forint, így a teljes állomány elérte a 2140,7 milliárdot. 
    A második legnépszerűbb papír januárban a Kétéves Magyar Állampapír (2Máp) volt 34,7 milliárdnyi értékesítéssel, amelyet a Bónusz Magyar Állampapír (Bmáp) követett 20,5 milliárddal. 
    Fontos változás, hogy a januárban indított, kétéves és hosszabb futamidejű állampapír-sorozatokat (2Máp, Bmáp, Pmáp és Prémium Euró Magyar Állampapír, azaz Pemáp) már csak magánszemélyek vásárolhatják - hívta fel a figyelmet az ÁKK. 
    A változtatást az tette lehetővé az adósságkezelő szerint, hogy az elmúlt években az államadósság szerkezete átalakult, annak jelentős része, 25 százaléka ma már a lakosság tulajdonában van, ami hozzájárul a biztonságos finanszírozáshoz.     Ennek megfelelően a jövőben már elegendő a jelenlegi arány biztosítása, ami lehetőséget ad arra, hogy a belföldi vásárlók körében a magánszemélyek elsőbbséget élvezzenek - összegezte az ÁKK.