Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szalay Zoltán fotói a Cultiris Galériában

2018-02-14 10:15:00

A Magyar Sajtófotó Kiállítás alapítójaként is ismert, legendás fotográfus, Szalay Zoltán hagyatékából látható emlékkiállítás Ismerős és ismeretlen képek címmel szerdától a budapesti Örkény István könyvesbolt Cultiris Galériájában.

    Éppen egy éve, 2017. február 14-én hunyt el Szalay Zoltán Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus, a magyar sajtó-fotográfia kiemelkedő személyisége, a Magyar Sajtófotó Kiállítások elindítója és harminc éven át a rendezője - idézték fel az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szervezők.
    Sokszínű tematika jellemezte a munkásságát, amely az ötvenes években kezdődött igazolványképek készítésével. A későbbiekben országos lapok és hetilapok munkatársa, rovatvezetője, képszerkesztője volt, és fotós generációk nevelkedtek fel a keze alatt. Művészekről, tudósokról, muzsikusokról készített és híressé vált portréit több hazai és külföldi helyszínen mutatta be önálló kiállítások keretében.
    Az elmúlt hatvan évben készült riport- és zsánerképei ma már dokumentum értékűek; a magyar társadalomábrázolás, politika- és kultúr- és fotográfia-történet számára is nélkülözhetetlenek - hangsúlyozzák a szervezők.
    A közlemény szerint Szalay Zoltán hagyatékában több tízezer felvétel maradt feldolgozatlanul, ezek várhatóan még számos meglepetést tartogatnak. 
    A képek feldolgozását a Fortepan online fotóarchívum kezdte meg, ebből az anyagból a kiállítás látogatói már találkozhatnak néhány fotóval. A tárlatra ezeken a képeken felül Kincses Károly fotómuzeológus válogatott Szalay Zoltán hagyatékából többségében még nyilvánosságra nem került felvételeket, olyan képi világot mutatva be, amely a fotós szakma és nagyközönség számára is újdonság lesz - közölték a szervezők.
    Szalay Zoltán emlékkiállítása március közepéig látható a Szent István körúti Cultiris Galériában.