Sebestyén napja van. | 2019.01.20 | MNB középárfolyam:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítést ítélt meg egy őrizetbe vett orosz újságíró ügyében

2019-02-13 19:38

Kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot keddi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), a helyi hatóságok ugyanis a strasbourgi törvényszék szerint jogsértően jártak el egy újságíróval szemben, akit 2006-ban őrizetbe vettek egy tüntetésen.

    A férfit egy globalizációellenes demonstráción vették őrizetbe 2006. július 16-án Szentpéterváron, és eljárást indítottak ellene, amiért állítólag ellenszegült a rendőri parancsnak. Három nap elzárásra ítélték, amelyet később két napra csökkentettek. 
    Elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy a hatóságok az eljárás során megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és a tisztességes tárgyaláshoz való jogról, illetve a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikkét, és ezért kétezer euró kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek.
    A bírói testület hangsúlyozta: az orosz hatóságok nem tudták megindokolni, hogy miért volt szükség a férfi őrizetbe vételére, ráadásul számos eljárásügyi hiba is történt a tárgyaláson.
    Az EJEB határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára, de a verdikt egyelőre nem jogerős, még Oroszország és a panaszos is fellebbezhet.
    Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.