Auguszta napja van. | 2024.03.29

Befejeződött két művészeti egyetem utóellenőrzése

2018-02-13 18:29:00

Lezárult a felsőoktatási intézményrendszer utóellenőrzése, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizsgálatát. E két intézménynél számos hiányosságot tárt fel a szervezet.

    Az Állami Számvevőszék szerint a 28 állami felsőoktatási intézmény az intézkedési terveikben vállalt feladataiknak csaknem 80 százalékát teljesen, vagy részben végrehajtotta, kivéve a Színház- és Filmművészeti Egyetemet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet - közölte az ÁSZ kedden az MTI-vel.
    Az ÁSZ még 2014-2015-ben végezte el az összes állami felsőoktatási intézmény ellenőrzését, és 2016 májusában indította azt a kedden lezárult utóellenőrzés-sorozatot, amelynek számszerű összegzése azt mutatja, hogy az ÁSZ javaslatai jelentős mértékben hasznosultak, és az intézmények többségében javult a gazdálkodás szabályossága.
    Az ÁSZ 2015 márciusában hozta nyilvánosságra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2009-2013 közötti gazdálkodása és működése szabályszerűségének ellenőrzéséről készült jelentését. A most lezárult utóellenőrzés célja ezzel összhangban annak értékelése volt, hogy a számvevőszéki jelentés alapján készített intézkedési tervekben meghatározott feladatokat az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e. 
    Az ellenőrzés megállapította, hogy az egyetem kancellárja az intézkedési tervben vállalt tizenhat feladatból ötöt határidőben, kettőt határidőn túl, négyet részben, ötöt pedig nem hajtott végre. Az egyetem irányítási rendszere továbbra sem támogatja a közpénzek szabályszerű és ellenőrizhető felhasználását.
    A Színház- és Filmművészeti Egyetem utóellenőrzése során megállapították, hogy az egyetem kancellárja az intézkedési tervben meghatározott harmincnyolc feladatból négy feladatot határidőben, kilencet határidőn túl, kilencet részben hajtott végre. A kancellár tizennégy feladat végrehajtásáról nem gondoskodott. További két feladat végrehajtása pedig nem volt időszerű. A kancellár által kialakított irányítási rendszer továbbra sem támogatta a szabályos, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.
    Az Állami Számvevőszék figyelemfelhívó levéllel fordul az egyetemek kancellárjaihoz, hogy intézkedjenek a szabályszerű feladatellátás érdekében a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében.