Gedeon napja van. | 2024.03.28

Németh Szilárd: az E.ON ne avatkozzon be a választásba!

2018-02-13 15:47:00

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arra hívta fel kedden az E.ON energiaszolgáltatót, hogy ne avatkozzon be az áprilisi országgyűlési választásba.

    Németh Szilárd kedden látogatást tett a Terrorelhárítási Központban. Utána sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, hogy az E.ON bejelentette, a nemzeti gázszolgáltatónál is olcsóbban adják a gázt, mivel azt a szabadpiacról szerzik be, és így várhatóan éves szinten 13 ezer forintot is megspórolhatnak a fogyasztók, a politikus azt kérte, az emberek ne hagyják becsapni magukat. 
    Megjegyezte: aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az "kimegy a szabadpiacra" két évre. 
    Németh Szilárd az E.ON-nak azt javasolta, "kicsit fogja vissza az agarakat", és ne avatkozzon be a választásokba.
    Úgy vélte, az energiaszolgáltató ajánlatával egyértelműen a politikai adok-kapokba száll be, Brüsszel oldalán. Mint mondta, az Európai Unió meg kívánja szüntetni minden tagállamban a védett piacot, a teljes liberalizáció érdekében. 
    A politikust kérdezték az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) Elios-üggyel kapcsolatos jelentésről is, ezzel kapcsolatban azt mondta, az nem más, mint "brüsszeli kampányjelentés", beavatkozás az áprilisi országgyűlési választásba. Ráadásul - tette hozzá - a vizsgált időszakban Simicska Lajos volt az Elios tulajdonosa. 
    Azzal kapcsolatban is kérdezték a politikust, hogy sajtóhírek szerint saját plakáttörvényüket megszegve, a listaárnál olcsóban jutottak plakáthelyekhez. Erre Németh Szilárd úgy reagált, ez "ócska hazugság", betartják a vonatkozó jogszabályokat. 
    Arra a felvetésre, hogy ellenzéki pártok nem tudnak plakáthelyekhez jutni, kifejtette: a magyar választási rendszer egyforma lehetőséget biztosít a legkisebb és legnagyobb pátnak is, egyforma a pénzügyi támogatásuk és a hirdetési piachoz is egyformán férnek hozzá. 
    Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltjének felvetésére, hogy a kormánynak több pénzzel kellene támogatnia a civil szervezeteket, kijelentette: évi 60-70 milliárd forintot fordítanak erre. Mint mondta, "egy feladatra nem mehet" pénz, nem fogják finanszírozni, hogy a bevándorlást segítő szervezetek terjeszkedjenek.