Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kötelező nemzeti szolgálat bevezetését tervezi a francia kormány

2018-02-13 14:26:00

Mindenki számára kötelező lesz az általános "nemzeti szolgálat" Franciaországban, amelynek bevezetése Emmanuel Macron államfő egyik választási ígérete volt - jelentette be kedden a francia kormányszóvivő.

    "Általános lesz, egy teljes korosztályt fog érinteni, és kötelező lesz" - mondta Benjamin Griveaux a Radio classique közrádiónak adott interjúban.
    Miután Franciaországban 1997-ben eltörölték a sorkatonai szolgálatot, Emmanuel Macron az elnökválasztási kampányban egy hónapos kötelező és általános nemzeti szolgálat bevezetésére tett javaslatot, amely évente 6-800 ezer fiatalt érintene. Megválasztása után Macron megismételte a javaslatot, amelynek részleteiről azóta is találgatások folynak, és a kormánytagok az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek. 
    "Nem a katonai szolgálatot állítjuk vissza, hanem a francia fiatalságnak lehetőséget biztosítunk ügyek védelmére, társadalmi, környezetvédelmi, kulturális területeken" - mondta még januárban a francia elnök.
    Florence Parly védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy várhatóan nem lesz kötelező jellegű a szolgálat, két nappal később Gérard Collomb belügyminiszter viszont úgy vélte, hogy csak akkor van értelme bevezetni, ha az mindenki számára kötelező. Jean-Jacques Bridey, a nemzetbizottság védelmi bizottságának elnöke hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy jogi akadályok miatt felnőttek számára nem lehet kötelezővé tenni a szolgálatot, az ugyanis megtámadható az Emberi Jogok Európai Bíróságán.
    A szolgálat a kötelező jellegén túl a várható költségei miatt is vitákat váltott ki az elmúlt napokban. Becslések szerint évente 2-3 milliárd euróba kerülne a fiatalok egyhavi állami foglalkoztatása, és a katonai szolgálatot választóknak jelenleg nincs elég hely a hadseregben. 
    Az elképzelésről készülő parlamenti jelentést február 21-én mutatják be, az államfő által megbízott munkacsoport pedig áprilisra készíti el a véleményét.